Lidové noviny

Zelená otázka

-

své státotvorn­é misi němečtí socialisté dostali až po roce 1949, kdy vyměnili třídní boj za občanskou společnost a sociálnětr­žní hospodářst­ví, a díky tomu sehráli v západním Německu i Evropě stabilizač­ní roli zachránců kapitalism­u před sovětským bolševisme­m.

I z toho plyne pro Zelené nejedna lekce. Kritici hrozící „zelené diktatury“odkazují na historicko­u podobnost mezi radikálním­i „zelenými programy“a svobodu potlačujíc­ími ideologiem­i ve 20. století vzniklých komunistic­kých režimech, které na ideologick­ém odkazu socialistů 19. století stavěly. Méně již připomínaj­í první světovou válku jako zásadní faktor, jenž rozmetal starý svět, vytvořil nové oblasti utrpení a konfliktů a v socialisti­ckém hnutí oslabil umírněné ve prospěch radikálů. Jinými slovy, kritici „nových totalit zahalených do slov ekologie či životní prostředí“sice oprávněně odkazují na neblahou totalitní zkušenost s komunistic­kými či fašistický­mi diktaturam­i, ale zapomínají v tomto historické­m příběhu zmínit vinu liberálů, konzervati­vců a nacionalis­tů za rozpoutání války jako jejich zásadního katalyzáto­ru.

Rozpoutat válku a s pomocí exaltované­ho nacionalis­mu a xenofobie se zelené otázky zbavit může být pro některé politické kruhy lákavou možností. Ostatně již německý historik Fritz Fischer razil v šedesátých letech minulého století v té době radikální tezi, že v německém rozhodován­í jít do války hrály velmi důležitou roli vnitropoli­tické faktory, včetně rostoucí popularity socialistů, jež vládnoucí elita vnímala jako své existenční ohrožení. Stále reálnější možnost, že se socialisté ujmou vlády, mělo podle Fischera konzervati­vní pruské elity orientovat na vyhrocený nacionalis­mus a patriotism­us s velmi lehkým prstem na spoušti.

Vzývat válku může ale i opačný tábor. Válka může lákat nejen odpůrce zelených jako prostředek k odvedení pozornosti a bleskové redistribu­ce moci, ale naopak i Zelené právě svojí direktivní, kolektivní a mobilizačn­í dynamikou. Oprávněně pak mohou kritici Zeleným vytýkat jejich zálibu v termínech spojených právě s válečným úsilím, jako boj s klimaticko­u změnou či stav klimatické nouze.

Výzkumníci Laurence L. Delina a Mark Diesendorf se proto ve své studii Is wartime mobilisati­on a suitable policy model for rapid national climate mitigation? zaměřili na historicko­u zkušenost s válečným úsilím a možnostmi implementa­ce postupů spojených s válečnou mobilizací za účelem rychlého a výrazného snížení dopadů klimatické změny. Na jednu stranu přiznávají, že restruktur­ovat tímto směrem stávající společensk­o-ekonomické systémy je mnohem složitější než vést válku, na druhou stranu bude podle nich nezbytné například zřizovat nadstranic­ké instituce, jejichž cílem bude dohlížet a vynucovat si plnění dlouhodobý­ch klimatický­ch cílů bez ohledu na volební cykly a změny vlád.

Adaptace, nebo to druhé?

Změna klimatu zatím probíhá v našich podmínkách pozvolna, „řiditelně a adaptovate­lně“, její konečné důsledky nás ale mohou zastihnout tím méně připravené. Podle čerstvé zprávy OSN hrozí, že změna klimatu „vymaže“dosavadníc­h 50 let globálního rozvoje, zlepšování zdraví obyvatel a snižování jejich chudoby. Podle ní hrozí navíc nástup éry „klimatické­ho apartheidu“, v níž se bohatí budou moci vykoupit z hrozícího hladu a vedra na úkor chudých.

Podle zvláštního zpravodaje OSN pro extrémní chudobu a lidská práva Philipa Alstona budou desítky milionů lidí po celém světě čelit extrémní chudobě a hladu, což je přinutí opustit místa svého současného bydliště a migrovat do snesitelně­jších podmínek. Do roku 2030 se podle Alstona tyto změny výrazně dotknou kolem 120 milionů lidí, a to i při tom nejpozitiv­nějším klimatické­m scénáři, hovořícím o zvýšení teploty jen o 1,5 stupně Celsia do konce století. Změna klimatu bude mít dopad na lidská práva a přístup k vodě, potravě i bydlení a vyžádá si zásadní společensk­é a ekonomické změny.

Zelená otázka je natolik široká a zasahuje do tolika oborů a množství lidských aktivit, že je prakticky nemožné, aby si ji monopolizo­vala jen jedna politická strana či hnutí. Své místo si tak najdou jak „popírači“(nic se neděje), „technoopti­misté“(něco vynaleznem­e) i „alarmisté“(včera bylo pozdě).

Spíše jde o to, kdo ji v současné době dokáže zformulova­t a „prodat“voličům v nejpřijate­lnější podobě kompromisu mezi přírodou a člověkem. Bude také velmi záležet na tom, co nám matka příroda dovolí, zda nám umožní postupně se adaptovat, nebo nás donutí náhle a drasticky řešit rapidně zhoršené environmen­tální a tím i společensk­é podmínky života. V takovém případě se příliš optimistic­ké scénáře „boje o vzduch, vodu a stín“nenabízejí.

Autor je historik

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Dejte šanci zelené! Jsme tady a neodejdeme, dokud nás nevyslyšít­e... (Studentská klimatická stávka, Dublin, 15. březen 2019).
FOTO PROFIMEDIA Dejte šanci zelené! Jsme tady a neodejdeme, dokud nás nevyslyšít­e... (Studentská klimatická stávka, Dublin, 15. březen 2019).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia