Lidové noviny

Španělská telenovela

Osobní výběr ze světového tisku

- ONDŘEJ HUDEC redaktor LN

Vletních měsících se politické dění většinou zastaví. Jeho aktéři odjedou na dovolenou a média nemají o čem psát. Španělé, kteří šli letos v dubnu k předčasným volbám nejspíš doufali, že do prázdnin už budou mít (staro)novou vládu a budou mít od politiky konečně na čas pokoj. Nestalo se tak.

Španělští zákonodárc­i ve čtvrtek odmítli zvolit socialistu Pedro Sáncheze opětovným předsedou vlády, a pokud se mu do dvou měsíců nepodaří krizi vyřešit, hrozí, že zemi budou na podzim čekat už třetí předčasné volby za sebou.

Jak informuje server Politico, Sánchez, jehož strana vyhrála dubnové volby s 29 procenty hlasů, vyjednával potenciáln­í koalici s levicovým hnutím Podemos. Stranám se však nepodařilo dosáhnout shody a nyní jedna druhou viní z krachu.

„Je mi líto, že parlamentn­í patová situace přetrvává,“řekl úřadující premiér Sánchez. A obvinil vůdce Podemos Pabla Iglesiase, že kvůli svým nerealisti­ckým požadavkům propásl „historicko­u příležitos­t“. Dodal, že Iglesias požadaoval kontrolu nad 80 procenty sociálních výdajů, přestože jeho hnutí by poskytlo pouze čtvrtinu koaličních zákonodárc­ů. „Snažím se stát předsedou vlády, ale ne za každou cenu,“uzavřel Sánchez.

Iglesias oproti tomu vyjmenoval všechny ústupky, které jeho strana již učinila, aby dosáhla dohody – včetně přijetí „veta“proti němu, pokud by se on sám měl stát ministrem. „Je těžké vyjednat během 48 hodin to, co jste nechtěli vyjednat za 80 dní,“shrnul svůj pohled.

Sánchez nakonec prohrál hlasování poměrem 155 hlasů proti, 124 pro a 67 se zdrželo hlasování. Tři pravicové partaje – konzervati­vní Lidová strana, liberální Ciudadanos a krajně pravicová Vox – hlasovaly logicky proti, zatímco Podemos a většina regionální­ch stran se nakonec zdržely hlasování.

Vůdce lidovců Pablo Casado nazval Sánchezovo selhání „ostudnou podívanou“a vyčetl jemu i Iglesiasov­i, že si ze země udělali rukojmí v boji o „malicherno­sti“.

Lídr hnutí Ciudadanos Albert Rivera dokonce použil slovo „gang“k označení Sánchezový­ch potenciáln­ích spojenců mezi radikální levicí a regionální­mi stranami. „Gang se prostě nemohl shodnout na tom, jak se podělí,“nechal se slyšet.

Španělsko je jednou z mála evropských zemí, kde ještě levice dokázala zvítězit a udržet si pozice. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že socialisté by mohli rozšířit svou podporu v nových předčasnýc­h volbách. Ukazují ale také, že Sánchez by se i tak musel spoléhat na obtížné koaliční řešení, aby byl vůbec schopen vytvořit vládu. Navíc by se jednalo už o čtvrté všeobecné volby od roku 2015 a není jisté, že by na ně voliči ještě měli trpělivost.

***

To britský deník The Guardian se zabýval daleko přízemnějš­ími záležitost­mi. V obsáhlém článku pátral po odpovědi na otázku, jestli domácí mazlíčci s lidmi žijí z lásky k pánům tvorstva, anebo jednoduše proto, že lidé jim poskytují potravu a přístřeší.

Už v úvodu se deník zaobírá „velmi britským problémem“. Totiž tím, proč v angličtině existuje zástup slov označující mrholení, ale jen jedno jediné slovo pro lásku, když ta má přece mnoho podob...

Tak například pes více než kterýkoliv jiný domácí mazlíček projevuje nejčastěji ten typ lásky, který by se dal snad označit za „rodinnou“. Vědecké poznatky potvrzují, že většina psů se aktivně vztahuje k lidem a během několika měsíců od narození k nim má štěně blíže než k jiným psům. Psi také projevují různé stupně úzkosti z odloučení, když je jejich páníčci dočasně opustí. Když jsou lidé naopak svému psovi nablízku a hladí jej, prospívá to jeho krevnímu tlaku.

Studie zkoumající chemické procesy v mozku pak o vztahu mezi psem a člověkem odkrývají ještě další pravdu. Chování, které oba savce sbližuje, přispívá k produkci celého koktejlu molekul, jež mozek absorbuje různými způsoby. Mnoho z nich je regulováno mozkovými hormony, které zahrnují vasopresin a oxytocin. U všech savců (včetně lidí) se produkce tohoto hormonu prudce zvyšuje, když jsou sexuálně vzrušení, když rodí anebo kojí potomky. Rovněž stoupá, když vidíme ty, které milujeme, zejména blízké členy rodiny. Zajímavé ale je, že psi reagují zvýšením hladiny oxytocinu nejen při vzájemné interakci mezi sebou, ale také (na rozdíl od téměř všech ostatních savců) při interakci s lidmi. Podobný jev nastává rovněž u koček.

Majitelé zvířecích mazlíčků si tak mohou oddychnout, Jejich chlupatá stvoření je opravdu milují.

Zajímavé je, že psi reagují produkcí oxytocinu nejen při vzájemné interakci, ale – na rozdíl od ostatních savců – také při interakci s lidmi. Opravdu nás milují.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia