Lidové noviny

Letní salon je scénou mladých

- BLANKA FRAJEROVÁ

Letní salon se naopak zaměřuje na prezentaci mladších českých umělců a jednoho zahraniční­ho hosta. Letošní kolekce je sestavena z prací výrazných solitérů české a evropské výtvarné scény. Pět mužů a jedna žena tvoří základ variabilní expozice, kterou si lze v prostotách galerie prohlédnou­t každý všední den do 30. srpna, ve čtvrtek navíc s komentovan­ou prohlídkou. Díla autorů se v průběhu konání výstavy mění, návštěvník má tedy možnost vidět několik rozmanitýc­h sestav.

Záměrem kurátora Karla Srpa bylo vytvoření hexagonu, geometrick­ého útvaru se šesti vrcholy. „Snažil jsem se ukázat tři dvojice, jejichž díla působí jako kontrast, který však nepostrádá určité propojení s mnoha odkazy, ať už ke komiksovým postavám, k filmům a jiným uměleckým směrům, kdy významnou roli hraje nejen přístup malíře, ale také mix nejrůznějš­ích technik. Pro prezentaci čistě abstraktní­ho umění jsem vybral tvorbu Jana Kalába a Huberta Scheibla. Přechod mezi abstrakcí a figurací je doménou Lukáše Rittsteina, Jana Pištěka, figurální projevy zastupuje tvorba Ivany Štenclové a Pasty Onera,“říká k výstavě Karel Srp. Alice Vítková potvrzuje, že se spolu se Srpem snažili vytvořit atraktivní výstavu pro široké publikum s výraznými momenty napětí mezi autorskými styly a vystavovan­ými díly.

V případě zahraniční­ho hosta pak jde galerii o snahu přiblížit české veřejnosti významné umělce střední Evropy. Tentokrát je to Rakušan Hubert Scheibl (1952), malíř s mezinárodn­ím renomé, zároveň nejstarší z vystavujíc­í skupiny. S jeho tvorbou se lze setkat v Albertině ve Vídni, v pařížském Centre Pompidou a v dalších

světových galeriích. Během svého dlouhodobé­ho pobytu v New Yorku se Scheibl nechal ovlivnit řadou spisovatel­ů a filmařů, patří k nim například Philip Roth, John Williams nebo Stanley Kubrick. Nejraději pracuje Scheibl s olejem, který pomalu schne, což mu umožňuje provést na hotovém plátně ještě dodatečné úpravy. Do Prahy přivezl Scheibl reprezenta­tivní vzorek své tvorby, vyznačuje se laskavou barevností a abstraktní­mi kreacemi.

Před třemi lety založila mladá generace v Galerii Kodl, jejíž zájem se ubírá směrem k soudobým umělcům, tradici Letních Výtvarných Salonů zaměřených na současné umění. Dá se považovat za jistý protipól velkých předaukční­ch výstav s převahou děl z 19. a 20. století konaných dvakrát do roka. Hubert Scheibl se během pobytu v New Yorku nechal ovlivnit řadou spisovatel­ů a filmařů, patří k nim například Philip Roth, John Williams nebo Stanley Kubrick

 ?? FOTO GALERIE KODL ?? Tahy. Rakušan Hubert Scheibl zastupuje spolu s Janem Kalábem linii čistě abstraktní­ho umění. Na snímku je jeho olej Ones.
FOTO GALERIE KODL Tahy. Rakušan Hubert Scheibl zastupuje spolu s Janem Kalábem linii čistě abstraktní­ho umění. Na snímku je jeho olej Ones.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia