Lidové noviny

Špagety puttanesca

-

Valley. Jeho značka se jmenuje Coppola a etiketa vás nenechá na pochybách, že jde o režiséra. Jsou na ní otisknuty rozfázovan­é pohybující se obrázky ze zoetropu, tedy jakýsi filmový pás.

Ale zpět k receptu. Puttanesca pochází z Neapole, ale dnes je doma nejen v celé Itálii, ale i ve světě. Jde vlastně o sugo puttanesca, tedy omáčku. Přidávají se do ní kromě rajčat i ostřejší suroviny, tedy česnek, chilli, černé olivy a kapary, někde i ančovičky.

Ve velké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou chili papričku a rychle osmahneme. Přidáme na kostky nakrájenou papriku bez semínek a krátce vše za stálého míchání restujeme. Po chvilce přidáme česnek na kostičky a ještě asi minutu osmahneme. Přidáme nakládaná rajčata, oregano, sůl a zalijeme trochou vody. Vše spojíme a dusíme za občasného míchání na mírném ohni asi 30 minut. Zatím ve slané vařící vodě uvaříme špagety do al dente. Slijeme vodu, avšak asi hrnek si jí ponecháme na omáčku. Okapané špagety vložíme na pánev, smícháme s omáčkou, přidáme kousek másla, podle potřeby přidáme asi půl hrnku zachycené vody, dále kapary, olivy a nasekanou petržel a vše promícháme. Servírujem­e s lístky čerstvého oregana a zasypeme čerstvě nastrouhan­ým parmazánem.

Hříšné chutě

Název pasta puttanesca prý znamená pasta prostitute­k, které tento pokrm údajně vymyslely a lákaly na něj v Neapoli své zákazníky. Přitažlivo­st tohoto pokrmu je opravdu v chutích, udeří vás při prvním soustu a má jich, přestože jde o jídlo bez masa, nemálo. Slané olivy a kapary, osvěžující masitá rajčata, pikantní pálivé chilli papričky, dovedu si představit, že takové misce těstovin dokázal podlehnout nejeden muž. Tak ať vás naláká taky, je totiž sytá, plná skvělých chutí a hned hotová! Zapomeňte na její doslovný překlad – je perfektní pro celou rodinu!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia