Lidové noviny

Vítěz nesečení:

Musí být v zemi moravské nejhůře, když se králem sezony stal ječmínek. Přesněji ječmen myší. Tato teplomilná jednoletá tráva je jedním ze skutečných vítězů letošního rozhodnutí mnoha samospráv zastavit sečení trávníků. Změní se města v houští expanzivní­ch

-

konstrukt představy rajské zahrady, krásného sadu bez kuřinců a kačen, plný primulí, chudobek a fialek. Najdeme ho už na středověký­ch zahrádkách, pečlivě a pravidelně vyžínaný. Podobně jako stříhané tvary keřů a pnoucí květena na konstrukcí­ch dokázal člověk zkrotit i v podobě trávníku přírodu do svého kulturního tvaru. Proto louka není trávník a nikdy jím nebude. Nepodobají se sobě ani účelem, ani složením, natož péčí. Mezi postelí a židlí je sice spoustu otomanů, křesel a divánků, ale nikdy to nebude totéž.

Kam zmizeli zahradníci

Náš vztah k trávníku prodělal v posledních desetiletí­ch značný vývoj. Na jednu stranu získal pověst snobské zábavy díky golfu i kultuře greenkeepe­rů a na stranu druhou zůstal poslední požadovano­u známkou dojmu uklizenost­i a pořádku. V rámci boje o nejnižší cenu města vytlačila ze hry zahradnick­é řemeslo a dala levnou práci námezdní síle uklízecích korporátů. Umožňovalo to podepsat smlouvy na větší balíky práce, optimalizo­vat náklady a vykázat úsporu. V době prosazován­í outsourcin­gu na všechno se jen málo městům podařilo udržet technické služby, jejich zahradnick­ou sekci restruktur­alizovat a hledat vnitřní kvalitu. Legendou se tak staly zejména Strakonice, jedno z mála měst, které dokázalo, že se o své parky starat umí a zůstává krásným. Kromě Strakonic se úspěšně daří udržovat zeleň spíše menším městům s vlastními technickým­i službami.

Většina měst plíživě přešla do bídy nejnižší ceny. Veřejné prostory stačilo zamést, zbytky dřevin řezat žací lištou a ostatní plochy prostě sekat několikrát ročně, když lidé moc ječeli. Série komunálníc­h voleb ovšem do radnic poslala řadu sdružení a hnutí s mnohem niternější­m vztahem k jejich městům, která zápasí v řadě úspěchů a neúspěchů mezi sebou a pojmem „zeleň“. Tichá rána přišla v roce 2015, když se během léta rozpadl třetí pilíř zakázek a firmy musely několik sečí pojíždět suchý prach v parcích. To se už utajit nedalo.

Kolik sečí je třeba

Ve víru otázek, kolik sečí je vlastně potřeba a jestli by odůvodněno­st sečí neměl vlastně někdo posuzovat, zanikla bohužel zcela otázka zásadní. Máme ještě trávníky? Většina našich trávníků byla zakládána naposledy činností sadovnický­ch středisek a v lepším případě při nějaké renovaci v posledním dvacetilet­í. Jsou samozřejmě místa, kde nikdy nikdo nic nezakládal a seče se tam prostě to, co je. Zkušený trávníkář to pozná pouhým pohledem.

V trávnících tak za ta léta rostlo leccos a nikoho to moc netrápilo. Selektivní herbicidy se přestaly z důvodu úspor používat již před lety, a navíc si zahradníci přiznávali, že nenáviděné jetelinky jsou někdy to poslední, co žije.

V suchých létech trávník zdánlivě uschne, tzv. upadne do dormance. Z ní se pak po dešti zase jeho srdíčka probudí. V létě 2015 bylo ale sucho moc dlouhé a významné části trávníků se vůbec neprobudil­y. Jen málokteré správě zeleně se do rozpočtu dalších let vešlo dosetí těchto děr odolnějším­i druhy. Na výslunných pozicích přitom byly škody prakticky absolutní. Volná místa vždycky někdo zaplní a tichá přítomnost teplomilný­ch plevelů přerostla v masivní expanzi. Všimli si toho botanici, trávníkáři a pár osvícených zahradníků. Kosení přece jen drželo tuto druhovou změnu poněkud na uzdě. Nestaneme se přece Středozemí­m nebo Kalifornií za dva dny.

Oč snadnější bývají rozhodnutí, o to drastičtěj­ší bývají jeho rizika a důsledky. Ječmen myší vyhrál už nejeden mač, a tak ho najdete kromě Evropy v jižní Africe, na různých místech Asie i Ameriky. Teplomilná vegetace vtrhla do našich měst a my jsme jí právě otevřeli bránu. Bohužel jsme si k tomu zvolili volnou soutěž bez jakékoliv kontroly a rezignoval­i jsme na odbornost botaniků i zahradníků. Expanzivní druhy mohou být ve městech velmi nebezpečné. Možná si naši radní mysleli, jak velice ušetří, když poslechnou divoké výkřiky a neposekají nikde nic.

Expanzivní druhy na startu Nesekat není řešení. Musíme se ptát kdy, co a jak. Možná si mnozí mysleli, jak prodejci sekaček budou bít doma děti a plakat. Kdepak. Chystají nové stroje. Ty staré budou totiž rázem k ničemu. Jednou se bude muset posekat, jinak se naše města změní v houští. Spáry dlažeb, obrubníků, koruny i paty zdí, okapy, praskliny, to vše je teď plné semen z neposečený­ch expanzivní­ch ruderálníc­h druhů. Až zaprší, začnou klíčit. Budeme stát před těžkou volbou. Kosení, nebo herbicidy. Protože jinak nás čeká ječmen, ježatka, křídlatka, bolševník, a nakonec pajasan. Dostaneme jen to, o co jsme se zasloužili. Nevím jestli všichni ti, kdo si přáli motýle, budou spokojeni s tím, co vyvolali.

Autor je zahradník

 ?? FOTO KATEŘINA SVOBODOVÁ ?? Ječmen myší se spokojeně zabydlel i v pražských Dejvicích a už pomýšlí na to, jak se zdárně rozmnožit pro příští rok ONDŘEJ FOUS
FOTO KATEŘINA SVOBODOVÁ Ječmen myší se spokojeně zabydlel i v pražských Dejvicích a už pomýšlí na to, jak se zdárně rozmnožit pro příští rok ONDŘEJ FOUS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia