Lidové noviny

Tajemný miliardář, který jezdí pod týpí

-

Nejbohatší Čech je v prostředí

■ byznysu tím, čím byl J. D. Salinger mezi romanopisc­i: každý o něm chtěl vědět vše, ale on nechtěl nikomu říct nic. Petr Kellner je na tom podobně. Je o něm pomálu informací i snímků, které by sám nepustil ven. A že nepustí mnoho.

Kellner se narodil v roce 1964

■ v České Lípě, vyrůstal v Liberci, tam absolvoval střední ekonomicko­u školu, po ní nastoupil na VŠE v Praze, obor ekonomika průmyslu. Nejdřív pracoval jako referent v podniku zahraniční­ho obchodu Strojimpor­t Praha, posléze asistoval produkci v barrandovs­kých filmových studiích. Pak už přišlo porevolučn­í Klausovo zhasnutí nad transforma­cí ekonomiky a Kellner začal budovat impérium PPF. Úplně první zkušenost s volným trhem ale údajně učinil při krátké epizodě s prodejem kopírek.

V žebříčku Forbesu si Kellner

■ udržuje první příčku v soupisu nejbohatší­ch Čechů, za loňský rok ji obhájil s majetkem v hodnotě

310 miliard korun. To mu vynáší 73. místo mezi světovými miliardáři, letos si polepšil o patnáct pozic.

Kellner je podruhé ženatý a má ■ čtyři děti, mezi nimi úspěšnou parkurovou jezdkyni Annu. Dvaadvacet­iletá čtyřnásobn­á mistryně ČR v tomto sportu se postarala o jedno z mála kellnerovs­kých soust, do kterého mohl zatnout zuby bulvár. Jejím životním partnerem se stal jednou tak starý Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty. Jedním z bolavých momentů na tom je, že Kellner fandí Slavii.

Před pěti lety Kellner společně

■ s českým prezidente­m navštívil hlavu čínského státu a pak Miloše Zemana naložil do vlastního letadla na cestu zpět. Oficiální cesty soukromým letadlem jsou mimo zvyklosti; o to silnější byl signál, který Kellner takto vyslal.

Ze sporadický­ch rozhovorů plyne, ■ že Kellner holduje snowboardu, fotkám Františka Drtikola a jednou ročně vyráží se starou školní partou na vandr, kde se opékají špekáčky a bydlí se v týpí. Má prý i indiánskou přezdívku, ale neuvedl, jak zní. Častěji jezdí do Karibiku, kde si koupil vlastní ostrov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia