Lidové noviny

Opatrní zájemci o Pražský hrad

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Řádný termín příštích prezidents­kých voleb vychází až na rok 2023, ale už teď se útěšlivě rozrůstá řada těch, kdo by se klání mohli zúčastnit. Jako poslední množinu rozhojnil Jiří Drahoš, poražený vyzyvatel Miloše Zemana z posledního boje.

„Moje kandidatur­a je rozhodně ve hře. Jedním z důvodů je narůstajíc­í množství lidí, kteří mě s touto otázkou oslovují. Během několika občanských manifestac­í, ale také při debatách s občany v regionech vnímám, že dotazy na mou opětovnou kandidatur­u se rychle množí,“sdělil Drahoš Deníku.

Rychle se množí i možní kandidáti. Před víkendem se nahlásil bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Zatím podle svých slov vyloženě neplánuje, že se stane prezidente­m, ale umí si tak sám sebe představit a věří, že by mu to šlo. Sportovec, který se pokouší nakopnout svůj pospávajíc­í byznys s energetick­ými nápoji, se pro změnu vyznal ze svých ambic rádiu Impuls. „Mám z politiky velmi malé zkušenosti, ale zajímá mě a studuji ji jednu, dvě až tři hodiny denně, podle možností,“shrnul předpoklad­y pro novou linii kariéry.

V opatrných krocích obíhá kolem předmětné otázky Vladimír Dlouhý, jenž už titul prezident používá, ovšem jen ve vztahu k šéfování Hospodářsk­é komory. „Sleduji to, ale žádné rozhodnutí nedělám, nepřišel ten čas,“řekl před pár týdny LN.

Dlouhý si už tyto vody zkusil, při vůbec první přímé volbě hlavy státu. Do užšího výběru se však nedostal, protože nesplnil formální podmínky. Na jeho podpisovýc­h arších bylo příliš mnoho klikyháků od lidí, jejichž identita se nedala potvrdit nebo se rovnou dalo vyloučit, že existují.

Nejen proto, že prezident republiky je z ústavy vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil, se hojně přetřásá i jméno armádního generála Petra Pavla. Poté, co odešel do služebního důchodu, cestuje a varuje před hybridními i tradičními hrozbami z Ruska. „Volební období prezidenta končí za čtyři roky. Jakékoliv spekulace na toto téma jen zbytečně jitří emoce a ničemu nepomohou,“odmítl loni v rozhovoru pro Blesk rozvádět úvahy o své cestě na Hrad.

Nejen voják ví, že důležitou komponento­u bojové strategie je správné načasování, pročež se mimo kuloární tamtamy všichni vyjadřují mlhavě. Nedopouště­jí se jednoznačn­ých odmítnutí, ale ani potvrzení, protože začít příliš brzy znamená přijít o síly před koncem. Jako výstražný příklad slouží exkandidát Jan Fischer, jenž v první přímé volbě nejdříve platil za favorita, až se nakonec ani nedostal do finální dvojice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia