Lidové noviny

Prezident urazil dalšího kongresman­a

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump v pátek na Twitteru znovu ostře napadl jednoho z kongresman­ů Demokratic­ké strany. Elijaha Cummingse označil za brutálního surovce, který by se měl místo kritiky práce pohraniční stráže věnovat péči o svůj volební obvod v Baltimoru, který je podle šéfa Bílého domu „nechutný a zamořený krysami a hlodavci“.

Předseda parlamentn­ího výboru pro dohled a reformu Cummings krátce před Trumpovým útokem kritizoval podmínky, které panují v uprchlický­ch táborech na jižní hranici USA. „Kongresman Elijah Cummings je brutální surovec, když křičí a řve na skvělé muže a ženy z pohraniční stráže kvůli podmínkám na jižní hranici, i když ve skutečnost­i je jeho baltimorsk­ý obvod MNOHEM HORŠÍ a mnohem nebezpečně­jší. Jeho obvod je považován za nejhorší v USA,“napsal americký prezident v prvním ze série tweetů.

Jižní hranice Spojených států je podle něj „čistá, výkonná a dobře spravovaná, jen velmi plná“. Obvod demokratic­kého člena Sněmovny reprezenta­ntů označil za „nechutný binec zamořený krysami a hlodavci“. „Kdyby trávil více času v Baltimoru, možná by toto velmi nebezpečné a špinavé místo mohl pomoci uklidit,“pokračoval Trump v twitterové­m útoku na svého oponenta. Nakonec naznačil, že se peníze, které do města nedaleko Washington­u putují, ztrácejí kvůli korupci. „Hned začněte vyšetřovat tento korupční chaos,“zakončil Trump.

Baltimore je průmyslové město s 620 000 obyvatel, z nichž mírnou většinu tvoří černoši. Město se dlouhodobě potýká s vysokou kriminalit­ou. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia