Lidové noviny

Orbán vyzval Evropu k podpoře rodin s dětmi

- BAILE TUSNAD

Maďarský premiér Viktor Orbán se během minulého víkendu znovu silně vymezil vůči liberalism­u.

Stalo se tak na tradiční letní škole v rumunském Sedmihrads­ku, jíž se pravidelně účastní představit­elé místní maďarské komunity. Orbán, který předsedá maďarské národně-konzervati­vní straně Fidesz, sem již řadu let přijíždí a pronáší hlavní projev.

„Demokracie ano, liberalism­us ne,“uvedl Orbán s tím, že liberálové prý usilují o „celosvětov­ou spásu“. V roce 2014 právě na tomto místě formuloval jako jeden ze svých hlavních politickýc­h cílů nahradit současnou západní demokracii modelem „iliberální demokracie“. Nyní prý jde o to, naplnit zmíněnou koncepci „pozitivním obsahem“.

Pod Orbánovým vedením se prý podařilo proměnit Maďarsko v „jedinečný křesťanský demokratic­ký stát“, v němž je pohlíženo na národ jako na historicky a kulturně definovano­u komunitu. Proti tomu prý stojí liberální model, který považuje společnost za pouhý souhrn jedinců. Maďarský premiér kritizoval, že namísto podpory migrantů by mělo být v Evropě pomáháno rodinám, aby měly víc dětí.

Orbán se během svého vystoupení také pozastavil nad nenávistí, kterou vůči němu údajně projevoval­i představit­elé odstupujíc­í Evropské komise. Jako svůj úspěch následně označil, že se mu podařilo zabránit zvolení ideologick­y vyhraněnýc­h politiků do čela Komise.

Naopak pochvalně se vyslovil Orbán o budoucí předsedkyn­i Komise Ursule von der Leyenové, aniž by ji přímo jmenoval. Ocenil pak zejména skutečnost, že bývalá německá ministryně obrany je matkou sedmi dětí. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia