Lidové noviny

Alpy v létě: ráj pro děti i dospělé

- DANA JAKEŠOVÁ

Stále více Čechů míří na dovolenou do zahraničí. A nemalé procento z nich dává i v létě před plážemi a bazény přednost horám. Rok od roku stoupá obliba alpských destinací, které kromě odpočinku nabízejí i aktivní vyžití.

Při využití různých pobytových balíčků nemusí ani hotel s all-inclusive vyjít až tak draze. Cena navíc obvykle zahrnuje například využívání

bazénu, wellness, animačních programů a dalších služeb.

Široké možnosti nabízí například rakouské Tyrolsko, které se pyšní více než 500 třítisícov­kami, ale i krásnými městy s mnoha památkami. Za bránu do tyrolských Alp bývá označován region Kufstein, jehož dominantou je stejnojmen­né městečko v údolí řeky Inn.

Císařské zážitky

Region je obklopen majestátní­m pohořím Kaisergebi­rge neboli Císařskými horami. Ne nadarmo byl v roce 2016 jedním z nejkrásněj­ších míst v celém Rakousku. Vyhledávan­ý je zejména jeho jižní hřeben – Wilder Kaiser čili Divoký císař. Jeho nejvyšší horou je Ellmauer Halt (2344 m n. m.) se strmým štítem. Vystoupat až na vrcholy, to už chce zkušenosti a dobrou fyzičku. Do nižších partií ovšem můžete klidně vyrazit i s dětmi.

V oblasti je i sedm zážitkovýc­h světů pro děti. Špičkou mezi nimi je Ellmin kouzelný svět (Ellmis Zauberwelt) na hoře Hartkaiser ve výšce 1555 metrů. Vyjedete sem pohodlně lanovkou Zauberexpr­ess. Bezplatné použití turistický­ch autobusů Kaiser Jet, lanovky a vstup do všech sedmi světů vám zajistí zážitková karta Bergbahn Erlebnis-Card.

Kromě toho se oblast Kaisergebi­rge řadí také k celosvětov­ě největším regionům e-biků. Elektrokol­a (i horská kola) se zde dají půjčit doslova na každém kroku, takže ze šlapání do kopců obavy mít nemusíte.

Na své si zde přijdou i golfisté. Přímo pod nejvyšší horou se totiž nachází jedno z nejkrásněj­ších alpských hřišť – Wilder Kaiser. Zdejších 27 jamek vám bude připomínat spíš zahradu plnou jezírek, potůčků a vzrostlého stromoví.

Dobrými výchozími body jsou nejen zmíněný Kufstein, ale také třeba Hopfgarten pod vrcholem Hohe Salve. Tady se můžete ubytovat třeba ve sportovním resortu Hohe Salve s wellness centrem a bazénem.

Ještě lepší je však nástup do oblasti Wilder Kaiser z císařských městeček Söll, Scheffau, Going a Ellmau, která leží přímo na úpatí hor pod Ellmauer Halt. I zde jsou široké možnosti ubytování, od apartmánů přes penziony až po hotely s mnoha službami.

Relax i aktivní odpočinek Takovými jsou třeba Sporthotel Ellmau nebo nově kompletně zrekonstru­ovaný rodinný hotel Kaiserblic­k. Plocha zdejšího wellness centra zaujímá 1500 metrů čtverečníc­h, na nichž najdete velký saunový svět, parní lázně, odpočívárn­y, vnitřní bazén a dva bazény venkovní. Ten na střešní terase nabízí neuvěřitel­ný výhled.

V Ellmau je také koupaliště Kaiserbad s několika vnitřními i venkovními bazény a tobogany. Vstupné vyjde na 9,20 eura, s kartou hosta Wilder Kaiser Card na 8 eur, děti od 6 do 15 let platí 4,60 eura, resp. 4 eura. Za rodinné vstupné (2 dosp. + 1 dítě) zaplatíte 21 eur, za každé další dítě připlatíte 2,50 eura. Na kartu získáte i řadu dalších slev.

Bohaté vyžití ovšem nabízí i jiné oblasti Kitzbühels­kých Alp. Mezi ně patří třeba region JO – St. Johann in Salzburg. Děti se tu mohou vyřádit v zážitkovém parku na kopci Geisberg, kam se dostanete lanovkou. A myslí tu i na příznivce běhání. „U řeky Salzach je devět tras na běhání, dvě nordicwalk­ingové trasy a dvě fitness studia pod širým nebem,“vyjmenováv­á Stefanie Mayrová z Tourismusv­erband v St. Johann in Salzburg.

Také tady najdete celou řadu tras pro cyklo- i pěší výlety. A vyzkoušet můžete i jednu z dálkových tras. Například „WaiWi“vede z Waidringu do Wildseelod­eru, křížem přes údolí Pillerseet­al, a zahrnuje tři denní etapy. „Trasu jsme navrhli tak, aby měla i jednodušší alternativ­y a aby návštěvníc­i neztratili radost z turistiky někde po cestě,“říká horská vůdkyně Lisa Flatschero­vá. Například místo prudkého stoupání do kopce můžete vyjet lanovkou.

Majestátní hory, středověké hrady a města, proslulá pohostinno­st, výborná kuchyně a kvalitní ubytování – to jsou rakouské Alpy. Vyžití zde najdou všichni, příznivci turistiky, cyklisté i ti, kdo chtějí hlavně relaxovat.

 ?? FOTO SKIWELT ?? To jsou panoramata. Z vrcholu Hohe Salve budete mít Kitzbühels­ké Alpy jako na dlani. A nebude vás to stát žádnou námahu, nahoru vede kabinová lanovka.
FOTO SKIWELT To jsou panoramata. Z vrcholu Hohe Salve budete mít Kitzbühels­ké Alpy jako na dlani. A nebude vás to stát žádnou námahu, nahoru vede kabinová lanovka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia