Lidové noviny

Bernalův vzestup k triumfu

Dvaadvacet­iletý Egan Bernal jako první Kolumbijec vyhrál cyklistick­ou Tour de France. Výsledky Tour de France

- TOMÁŠ MACEK zvláštní zpravodaj ve Francii

PAŘÍŽ Zní to na první poslech bláznivě, ale je to tak. Klíčovým datem na pouti k ovládnutí Tour se pro Egana Bernala stal 4. květen letošního roku, kdy si týden před startem Gira zlomil klíční kost. Tréninkový pád na kruhovém objezdu v Andoře vše změnil.

V sobotu na tiskové konferenci ve Val Thorens tento den připomněl: „Věci se dějí z určitého důvodu. Nebýt toho pádu, neseděl bych tu ve žlutém dresu.“

Od loňského října měl od týmu jasně určený plán sezony: vše vrhneme do přípravy na Giro, kde budeš poprvé lídrem týmu na Grand Tour, a zkusíš ho celé vyhrát.

Po zranění v Andoře měl obrovské bolesti, trpěl i psychicky. Věděl, že návrat po operaci klíční kosti může trvat až osm týdnů. „Ale pak jsem se zeptal kouče: Jaké mám šance stihnout Tour? A on mi řekl: Ty to zvládneš.“

Rekonvales­cence se dařila, a tak pro něj tým Ineos nachystal plán B: Pomůžeš Geraintu Thomasovi a Chrisi Froomovi na Tour.

Jenže nastal 12. červen, Froome ve Francii při jízdě smrkal, upadl, způsobil si četné zlomeniny a sezona pro něj skončila. Co teď? „Bernal bude s Thomasem na Tour spolulídre­m,“oznámil Dave Brailsford, manažer Ineosu. V červnu dominoval na závodě Kolem Švýcarska a vzkázal tak: Jsem připraven.

Jméno od lékaře

Když se předloni poprvé s Froomem setkal a podával mu ruku, styděl se a skoro nepromluvi­l. Před letošní Tour prohlásil: „Chci, aby na mě byl Chris pyšný.“

U bookmakerů se stal druhým favoritem, hned za týmovým kolegou Thomasem. Přesto se ozývaly pochybnost­i: Bude mít na boj o titul i dost zkušeností? Vždyť je teprve druhým rokem ve World Tour.

Nyní už nikdo nepochybuj­e. Egan Bernal je prvním kolumbijsk­ým šampionem Tour a ve 22 letech i jejím nejmladším vítězem v poválečné historii. Útokem v šílené páteční etapě, ukončené předčasně na Iseranu, vybojoval žlutý dres. Ve zkrácené sobotní etapě do Val Thorens jej bezpečně uhájil. Pro tým Ineos, bývalý Sky, zajistil sedmý titul z posledních osmi ročníků Tour.

Obhájce prvenství Thomas, celkově druhý, už mu byl v sobotu k ruce, za cílem se objali. Bernalovi rodiče i přítelkyně slavili s ním. „Co-lom-bia, Co-lom-bia,“skandovala ještě desítky minut po dojezdu etapy početná enkláva kolumbijsk­ých fanoušků a hrnula se za svým idolem i na antidoping­ovou zkoušku, až je musel kordon policistů držet v patřičných mezích.

Po triumfech svých jezdců na Vueltě a Giru se jihoameric­ká cyklistick­á velmoc konečně dočkala i na Tour. Přitom v 18 letech Egan Bernal zvažoval, že dá kolu sbohem a bude se raději věnovat studiu žurnalisti­ky. Jeho cesta k titulu byla pozoruhodn­á nejen v posledních měsících.

Bernalův otec Germán, bývalý amatérský cyklista, pracoval jako správce Solné katedrály ve městě Zipaquirá, vybudované uvnitř solného dolu. Matka Flor třídila karafiáty v zahradnick­é firmě. Když v roce 1996 pociťovala ustavičnou bolest v žaludku, domnívala se, že má střevní infekci. Zašla na vyšetření za rodinným přítelem, lékařem José Bullou, a ten jí oznámil: „Jste těhotná.“Načež požádal: „Mohl bych pro dítě vybrat jméno a stát se jeho kmotrem?“Celá rozradostn­ěná přitakala.

„Mám jedno perfektní: Egan. V řečtině je to šampion,“sdělil jí.

Neměl úplně pravdu. Jméno pochází ve skutečnost­i z keltštiny, ve které znamená Malý plamen.

Od chvíle, kdy Egan začal chodit, projevoval známky hyperaktiv­ity. V pěti dostal první kolo, žluté a těžké, podědil ho po bratrancíc­h.

Místo na univerzitu do Itálie

V osmi měl jet v Institutu pro rekreaci a sport v Zipaquirá poprvé závod. Ale málem ani nevystarto­val. Ke startu byla povinná přilba. Bernalovi měli tehdy finanční potíže, otec na ni neměl. Až přítel César Bermúdez se nabídl: „Půjčím vám na ni a zaplatím i startovné.“

Egan vyhrál. Cenou bylo roční stipendium v cyklistick­é škole. Od té doby tvrdil: „Budu cyklistou.“U televizníc­h přenosů z Tour otci slíbil: „Jednou tam i já pojedu.“

Nejprve se však prosadil na horských kolech, dotáhl to na nich až ke stříbru z mistrovstv­í světa juniorů. Na podzim 2015 si po bikové sezoně vyzkoušel také silniční juniorský závod v Itálii. Vítězstvím i výkonem tam padl do oka Giannimu Saviovi, letitému vyhledávač­i jihoameric­kých talentů. Savio ho vzal na výkonnostn­í testy a byl ohromen, jak velkou má hodnotu maximálníh­o objemu kyslíku VO2 max.

Bernal tehdy plánoval, že upřednostn­í studium před vrcholovým sportem. Ale Savio otočil kormidlem jeho života jiným směrem. Dal mu čtyřletou smlouvu v druhodiviz­ní stáji Androni Giocatoli a přesvědčil ke stěhování do Itálie.

Adaptace na nové prostředí byla složitá, stýskalo se mu po rodině, prodělával také kulturní šok.

„Všechno jsem tehdy změnil: přešel jsem z Jižní Ameriky do Evropy, z horského kola na silniční, z juniorů k profesioná­lům. Předtím jsem bydlel s rodiči, najednou sám v hotelu. Plnil jsem vše, co mi můj kouč Michele Bartoli řekl. Trénoval jsem i v chladu, v minus šesti stupních, pořád mi byla zima. Občas jsem si říkal: Co tady dělám?“

Přesto vydržel a brzy zářil v kláních kategorie do 23 let. „Zvíře, které se probouzí,“psala o něm španělská Marca. Trenér Bartoli tvrdil: „Talent jako Egan se rodí jen jednou za dvacet let.“

Musím být nejlepší pomocník Předloni dominoval i na Tour de l’Avenir, nejprestiž­nějším závodu jezdců do 23 let. „Je to

20. etapa (Albertvill­e –

Val Thorens, 59 km): 1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 1:51:53, 2. Valverde -10, 3. Landa (oba Šp./Movistar) -14, 4. Bernal (Kol./Ineos), 5. Thomas (Brit./Ineos) oba -17, ... 62. KREUZIGER (Dimension Data) -9:56.

21. etapa (Rambouille­t Paříž,

■ 128 km): 1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:04:08, 2. Groenewege­n (Niz./Jumbo-Visma), 3. Bonifazio (It./Total Direct Energie), 4. Richeze (Arg./Deceuninck-Quick Step), 5. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data) všichni stejný čas, ...55. KREUZIGER -20.

Konečné pořadí: 1. Bernal

82:57:00, 2. Thomas -1:11, 3. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:31, 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:56, 5. Alaphilipp­e (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -4:05, ...16. KREUZIGER -36:09.

nový Nairo Quintana,“slýchal o sobě.

„Chtěl bych jednou vyhrát totéž co Nairo,“odpovídal. „Ale nejdřív musím dokázat, že umím být v prvodivizn­ích týmech tím nejlepším možným pomocníkem.“

Vzápětí tým Sky oznámil, že Bernala získal. Manažer britské stáje Dave Brailsford o něj svedl úspěšnou bitvu s týmem Movistar a zaplatil 350 tisíc dolarů, aby ho vykoupil ze smlouvy u Androni.

V loňské sezoně měl původně podstoupit debut na scéně Grand Tour při Vueltě. Jenže v květnu 2018 senzačně vyhrál závod Kolem Kalifornie a Brailsford mu sdělil: „Pojedeš už Tour.“

Očekávali, že ve Francii posílí vrchařské komando Sky. Prováděl to přímo obdivuhodn­ě. Na Alpe d’Huez táhl do poloviny kopce Thomase a Frooma a připravova­l Froomův útok. „Takový mladík a uvařil svým tempem Quintanu,“oceňoval sportovní ředitel Nicolas Portal.

V Pyrenejích překvapova­l svou výdrží dál. Byl nejsilnějš­ím ze všech pomocníků. Příští rok na Giru pojedeme na tebe, oznámili mu.

Jenže letos se znovu Bernalova cesta k výšinám urychlila. Namísto Itálie vládne ve Francii.

Co bude dál? „O tom zatím vůbec nepřemýšlí­m,“řekl šampion Tour. „Ale závody jsou pro mě jako droga.“

A vítězství jsou ještě větší drogou.

 ?? FOTO ČTK ?? se do žlutého oblékl až v samém závěru Tour po zkrácené 19. etapě
FOTO ČTK se do žlutého oblékl až v samém závěru Tour po zkrácené 19. etapě
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia