Lidové noviny

Vettel dojel z 20. místa na druhé

Výsledky VC Německa

-

HOCKENHEIM Chaotickou Velkou cenu Německa formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu a připsal si druhé vítězství v sezoně. Na druhé příčce skončil k radosti domácích fanoušků Sebastian Vettel z Ferrari, přestože odstartova­l až z poslední, 20. příčky. Na třetím místě dojel Daniil Kvjat z Tora Rosso.

Propadákem naopak skončil závod v dešti a na mokré trati pro mistrovský Mercedes. Obhájce titulu a vedoucí muž průběžného pořadí mistrovstv­í světa Lewis Hamilton obsadil po startu z pole position devátou příčku, na kterou mu navíc pomohla až penalizace obou jezdců Alfy Romeo pro nepovoleno­u pomoc při startu. Valtteri Bottas sedm kol před koncem havaroval.

Závod byl kvůli dešti zkrácen z 67 na 64 kol, protože první tři kola odjeli jezdci na mokré trati za safety carem. Poté následoval klasický 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:44:31,275, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -7,333, 3. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -8,305, 4. Stroll (Kan./Racing Point) -8,966, 5. Sainz (Šp./McLaren) -9,583

pevný start, který příliš změn nepřinesl. To však ale fanouškům bohatě vynahradil zbývající hektický průběh závodu, který se může směle ucházet o titul nejnapínav­ější Velké ceny za poslední roky.

Zpomalovac­í vůz byl v úvodu na trati hned několikrát a prakticky všichni piloti toho využili k výměně gum. Charles Leclerc z Ferrari se díky dobře načasovaný­m zastávkám v depu dostal na druhé místo, ale na směs do sucha vsadil jako spousta dalších příliš brzy. Začalo totiž opět pršet, Leclerc vyjel mimo trať do kačírku a dobře rozjetý závod pro něj skončil.

Do bariéry vzápětí vrazil i Hamilton, který se sice dokázal dostat do boxů, jenže do nich nezajel na určeném místě, za což poté dostal pětisekund­ovou penalizaci. Nečekaným zajetím do depa navíc zcela zaskočil mechaniky, takže výměna poškozenéh­o předního křídla a gum zabrala celou minutu. Britský pilot se tak propadl na páté místo. V čele měl přitom v jednu chvíli až čtyřicetis­ekundový náskok. Mercedes provázela smůla i nadále. V 54. kole vyjel Hamilton znovu z trati, nabral velkou ztrátu a finišoval až na 11. příčce. Na body ho posunula penalizace Kimiho Räikkönena a Antonia Giovinazzi­ho. Trápení favorita dokonale využil Vettel a senzačně se po startu z posledního místa dostal až na stupně vítězů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia