Lidové noviny

Tragický víkend v USA

Dvojí hromadná střelba připravila o život třicet lidí Motivem vraždy v El Pasu mohla být nenávist k Hispáncům

- VÍT ŠTĚPÁNEK SLOUPEK LN

EL PASO / PRAHA Tři desítky mrtvých, kolem padesátky zraněných. Taková je bilance dvou masových vražd střelnou zbraní, které během víkendu spáchali dva mladí muži na území USA.

Nejprve se dějištěm smrtící střelby stal obchodní komplex v texaském městě El Paso na hranici s Mexikem. Policie po hrůzném činu zadržela jedenadvac­etiletého bělošského mladíka Patricka Crusiuse, který útočnou puškou chladnokre­vně zabil dvacet lidí. K tragédii došlo v sobotu kolem jedné hodiny odpolední místního času (21 hodin SELČ).

Druhý případ, který s tím v El Pasu zřejmě nesouvisí, se odehrál jen o několik hodin později ve městě Dayton v Ohiu. Tam se střílelo kolem jedné hodiny v noci na neděli (7 hodin ráno SELČ) před jedním z barů v centru a výsledkem je devět obětí. Zatímco útočník z El Pasa se vzdal policii, střelec z Daytonu incident nepřežil – na místo přispěchal­i policisté, kteří případů hromadné vraždy střelnou zbraní zasáhlo letos Spojené státy. byli poblíž a čtyřiadvac­etiletého Connora Stephena Bettse zneškodnil­i. Pravděpodo­bně tím zabránili dalšímu krveprolit­í, neboť muž měl ochrannou výstroj a další zásobníky s náboji. Mezi oběťmi je i jeho sestra.

V obou případech jednali útočníci zřejmě na vlastní pěst. „Střílel na každého, kdo mu překřížil cestu. Působil klidně a odhodlaně, jako by měl plnit nějaké poslání,“řekla televizi Fox News svědkyně z El Pasa Vanessa Saenzová, která se v době útoku nacházela v obchodním komplexu Cielo Vista Mall.

Již během sobotního večera, záhy po střelbě v El Pasu, kde bylo zabito i šest Mexičanů, se před Bílým domem shromáždil­y stovky protestují­cích požadující přísnější kontrolu držení zbraní. To se však v podobných situacích v minulosti nikdy prosadit nepodařilo, neboť republikán­i tyto snahy blokují. Snadný přístup ke zbraním podporuje i mocná lobby Národní střelecká asociace (NRA).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia