Lidové noviny

Kde je ten pes

- MAREK HUDEMA

Celá léta je to stejné. Někde v USA dojde k masakru civilistů střelnou zbraní a následuje debata, zda vlastnictv­í střelných zbraní neomezit, nebo je rovnou nezakázat. Stejné je to i po tomto víkendu, kdy zabijáci stříleli v El Pasu a Daytonu. Výsledkem je třicítka mrtvých.

Ve Washington­u pak pochodoval­i zastánci kontroly zbraní, podpořila je část opozičních demokratů. Vládnoucí republikán­i jsou proti. Zákon výrazně omezující držení zbraní v USA nemá na federální úrovni už léta šanci projít.

Jeho odpůrci argumentuj­í americkou ústavou zaručující právo na zbraň a sebeobrano­u. Zastánci zase statistick­ou souvislost­í mezi počty zbraní a ozbrojeným násilím. Odpověď vlastníků zbraní? Zabíjejí lidé, ne zbraně! Tím debata končí.

Jenže právě tady je zakopán pes. Nikdo si totiž není jistý, jak funguje souvislost regulace zbraní a zločinu a jaká je ona optimální regulace. V USA existuje překvapivě málo studií, které se tím zabývají. Na rozdíl například od problemati­ky drog chybějí i výchozí data.

Celá věc je tak zpolitizov­aná, že ji nikdo nechce zkoumat či výzkum financovat. Bez racionální­ch znalostí tak zbývá jen ideologick­á debata –atamse kompromis hledá těžko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia