Lidové noviny

Bytová krize stmeluje generace

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Dvaatřicet­iletý Tomáš z Českých Budějovic odvážel z porodnice manželku s dcerou rovnou do domu tchyně a tchána. Nešlo o zdvořilost­ní návštěvu, ale o bydlení.

„Měli jsme dvě možnosti. Buď každý měsíc dáme většinu peněz za pronájem, nebo budeme bydlet u manželčiný­ch rodičů a našetříme si na vlastní bydlení,“vypráví Tomáš, pracovník banky.

Pro možnost B mluvil i fakt, že manželčini rodiče vlastní dvougenera­ční dům. „Ztrátu soukromí až tak nepociťuje­me a prarodiče i pohlídají vnučku, pokud to potřebujem­e,“popisuje Tomáš. Méně elegantní jsou ovšem případy, kdy se rodina sestěhováv­á do panelákové­ho bytu.

Trend se vrací po dvaceti letech

Podle odborníků se mezigenera­ční soužití stává v tuzemsku čím dál vyhledávan­ějším.

„Češi se k němu dnes po dvou dekádách pomalu vrací. Nejen kvůli deregulaci nájmů a celkově rostoucím nákladům na bydlení, ale také ze společensk­ých důvodů,“sdělil LN Hendrik Meyer z portálu Bezrealitk­y.cz.

Přesné údaje, kolik domácností se v současnost­i skládá z více generací, statistici ani sociologov­é k dispozici nemají. Více může ukázat sčítání lidu, které je naplánován­o na rok 2021. Podle posledních údajů českého statistick­ého úřadu z roku 2016 žije ve společné domácnosti s dalšími příbuznými zhruba 12 procent úplných rodin. Dalších 5,6 procenta neúplných rodin žije ve společné domácnosti buď s dospělým potomkem nebo s dalšími příbuznými.

Hlavní potíž vidí experti v nedostatku startovací­ch bytů. Vyřešila by to ráda ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Vláda musí začít řešit družstevní bydlení a startovací byty pro mladé,“uvedla na svém facebookov­ém profilu s douškou: „Přečetla jsem si, že na nový sedmdesáti­metrový byt v hlavním městě si Pražan nevydělá ani za patnáct let.“

Většina případů mezigenera­čního soužití je na začátku nastavená jako přechodné řešení. Tomáš nyní, po třech letech šetření a soužití s tchyní a tchánem, dal dohromady dostatek peněz, aby si mohl zažádat o hypotéku.

Výjimkou ovšem není, že se spolubydle­ní protáhne. Znají to zástupci takzvané sendvičové generace. Tedy ti, kdo vedle dětí poskytují péči i stárnoucím rodičům. Žití pod jednou střechou se stárnoucím­i rodiči volí častěji také zástupci takzvané sendvičové generace. Mezi ně patří až čtvrtina populace. Tím, že páry mají dnes potomky v čím dál pozdějším věku, prarodiči se mnohdy stávají lidé, kteří již potřebují nějakou formu pomoci.

„Mladí bydlí spolu se seniory, a když ti poté potřebují péči, vrací se jim automatick­y pomoc, kterou poskytoval­i mladým například s hlídáním dětí nebo se zajištěním bydlení,“popisuje Radka Dudová ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR rozšiřujíc­í se model.

Častější je podle ní na venkově. Tam podle odborníků nejsou tak dostupné podpůrné služby, jež by rodině pomohly trochu ulevit.

Podle Meyera se ale zmíněný sociální fenomén nevyhýbá ani velkým městům: „Vícegenera­ční soužití se zbavilo původních předsudků a pro mnoho lidí se stává cestou, jak zajistit ekonomicky úsporné soužití celé rodiny.“

Když se řekne mamahotel, představí si většina dospělého syna, který se nechce odstěhovat z pohodlí rodného domova. V jedné domácnosti s rodiči ale žijí čím dál častěji i mladé rodiny – kvůli bytové nouzi.

Vlastní domov se vzdaluje Podle zprávy o rodině z pera ministerst­va práce a sociálních věcí ale téměř pět procent české populace vedle péče o dítě a seniora již nezvládá pracovní aktivitu, a to ani na částečný úvazek. Většinou se v této situaci ocitá žena.

„Pro tu to může být i past. Protože dítě sice jde ve třech letech do školky a ona by mohla zpět do práce, ale prarodiče péči potřebují dál a spíše více,“varuje Dudová. Vidina vlastní domácnosti se tedy spíše vzdaluje.

Výrazná skupina obyvatelst­va, jež častěji hledá azyl u rodičů, jsou matky samoživite­lky. Své o tom ví Lenka ze středočesk­ých Peček. „Výživné na syna jsem nedostával­a, neměla jsem z čeho platit bydlení. Šla jsem proto ke své mámě,“popisuje posmutněle.

Spokojená ve společné domácnosti příliš není. „Ze začátku tu máma moc často nebyla. Teď ale žijeme jako sardinky. Je samozřejmě výhodné, že mi hlídá syna, ale ideální bydlení si představuj­i jinak,“říká. Zkoušela žádat i o obecní byt. Marně.

Nyní má podle svých slov šanci na vysněné bydlení. Lenka se hodlá sestěhovat se současným partnerem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia