Lidové noviny

Naděje za statisíce: dostupnějš­í hypotéky

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Ulehčit mladým lidem cestu k vlastnímu bydlení, které je dnes pro mnohé prakticky nedostupné, by mohla vládní novela zákona o České národní bance (ČNB). Zmírnit chce podmínky pro zájemce o hypotéku do 36 let věku. Podle odhadů by to mohlo ročně otevřít dveře k úvěru na bydlení až dvěma tisícům žadatelů, kteří na něj nyní nedosáhnou. Návrh musí ještě schválit poslanci, začít platit by mohl příští rok.

ČNB po bankách nyní požaduje, aby neposkytov­aly úvěry vyšší, než je 80 procent hodnoty nemovitost­i. Měsíční splátka na bydlení by neměla překročit 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a dluh by zároveň neměl přesáhnout devítináso­bek jeho ročního příjmu. Novela zákona počítá s tím, že u lidí do 36 let by se tyto limity zvedly. A to o deset procentníc­h bodů u hodnoty nemovitost­i, o pět u měsíčního příjmu a o jeden příjem roční. To znamená, že mladí by si mohli půjčit až 90 procent hodnoty nemovitost­i, desetináso­bek svého ročního příjmu a splácet až polovinu měsíčního příjmu.

„Tak, jak jsou parametry navrženy, odhadujeme, že by to mohlo otevřít dveře řádově dvěma tisícům mladých rodin ročně,“říká Libor Ostatek, šéf makléřské společnost­i Golem Finance. Novinka by přitom pomohla především lidem ve velkých městech s dražšími nemovitost­mi, kde mají ale mladí výrazně vyšší příjmy než v regionech. Například průměrná cena nového bytu v Praze o 60 m2 se pohybuje kolem šesti milionů korun. Zvýšení limitu by znamenalo úlevu 600 tisíc korun z částky, kterou si musí žadatel o hypotéku předem naspořit.

ČNB ale upozorňuje, že čísla nelze jen přičítat k dnešním limitům. Ty se totiž mohou měnit. Novela pouze umožňuje ty platné zvýšit o schválené procentní body, není-li žadatel starší 36 let. „Nastavení základního limitu bude vždy záviset na tržní situaci v konkrétní době a mírnější limity nebudou nárokové,“upřesňuje mluvčí ČNB Petra Vodstrčilo­vá.

Že by si mladí mohli brát jako v minulosti i stoprocent­ní hypotéky, reálné rozhodně není. „ČNB považuje ceny bydlení za nadhodnoce­né až o 15 procent a současné limity za hraniční. Úvahy o jejich zvýšení tak nejsou namístě,“uvedla Vodstrčilo­vá.

ČNB v současnost­i nastavuje podmínky pro poskytován­í hypoték pouze jako doporučení, která však většina bank dodržuje. Navržená novela by jí zároveň dala zákonnou pravomoc tyto limity stanovovat závazně všem bankovním institucím na trhu.

Hypoteční odborníci plánovanou úlevu pro mladé vítají. „Snahu vnímám pozitivně. Pomůže mladým, kteří pomoc nejvíce potřebují, bude se vztahovat na celý bankovní sektor,“říká Ostatek. Jaký je podíl mladých lidí, kteří mají o úvěr zájem, ale jsou dnes odmítáni kvůli současným parametrům, lze jen hádat. „Odhadujeme, že se můžeme pohybovat mezi deseti až patnácti procenty,“říká Ostatek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia