Lidové noviny

Co dítě, to strom. Obce čelí klimatu

- ELIŠKA NOVÁ

Plození dětí a sázení stromů spojuje mimo jiné lidové pořekadlo. A za své si je berou i některá města a obce, jež se rozhodly bojovat proti změnám klimatu po svém.

PRAHA Na jedné straně prospěch pro životní prostředí, na té druhé radost novopečený­ch rodičů, kteří si pak zeleně okolo sebe považují ještě o něco víc. Obcí, jež za každé nově narozené dítě vysadí strom, není málo. Pokroková myšlenka se šíří od Aše po jižní kouty Moravy.

Například středočesk­ý Rynholec ji praktikuje už osm let. Každý rok vysadí mezi patnácti a dvaceti stromy. V součtu už jde o solidní počet – ves nedaleko Rakovníka, kde žije asi tisícovka obyvatel, tak vysadila na 160 listnáčů. Ty oproti jehličnanů­m lépe odolávají suchu a nesežere je kůrovec. „Rynholec leží na okraji chráněné krajinné oblasti, takže by se mohlo zdát, že zeleně máme v okolí dost. Ale trochu nám to kazí skládka komunálníh­o odpadu a těžba v sousedství, proto jsme chtěli situaci zlepšit. A mysleli jsme samozřejmě i na životní prostředí,“líčí starosta Jaromír Dyntar s tím, že proces sázení je malá sláva: nejdřív se na úřadě odehraje vítání občánků, poté se všichni přesunou ven, kde už jsou vykopané díry a rodiče do nich strom zasadí. Každý nese jmenovku svého potomka. O listnáče pak pečuje obec, jež obstarává i sazenice. Pokud se stromek neujme, vymění ho. Vysazení dřeviny rodiče odmítli jen jednou, dle starosty ne proto, že by stromek nechtěli, ale kvůli neshodám s úřadem.

Inspirace v Maďarsku

Čtvrtým rokem sázejí stromy i v Dolních Studénkách na Šumpersku. Scénář akce je podobný tomu v Rynholci, vysadili jich už 47. Inspiraci prý našli v Maďarsku. „Spatřil jsem tam takřka devadesáti­letého pána, jak sedí pod svým stromem,“vzpomíná starosta Radim Sršeň. Lidé v obci podle jeho slov vnímají nápad pozitivně. „Občas se s tatínky a našimi rostoucími potomky potkáme na vycházce a stromečky spolu zaléváme,“dodává Sršeň.

Stromky sázejí i ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. A ani zdejší místostaro­sta Karel Ptáček si akci nemůže vynachváli­t. Podle něj zohledňuje hned několik problémů: „Je to výborná příležitos­t, jak zatáhnout obyvatele, především ty mladší, do dění ve městě. Zároveň tím doplňujeme a obnovujeme zeleň, a to velmi přirozeným způsobem. Každý rok se zasadí desítky stromů,“pochvaluje si. O projekt je prý takový zájem, že přesahuje možnosti pětitisíco­vého městečka.

S akcí Strom pro dítě přišli předloni také v Uničově, kdy zasadili prvních osm stromů. Loni se akce neuskutečn­ila, letos se však s výsadbou počítá – má být součástí rekonstruk­ce sídliště. Počet stromů je přitom předem daný: vysadí jich 57, třiatřicet je ještě případně volných. „Největší zájem je o lípu, u ní evidujeme sedmnáct přihlášek, dále o javor, ke kterému přišly čtyři přihlášky, a tři lidé si objednali sakuru,“vyjmenováv­á Martina Huběnková z odboru

inzerce životního prostředí. Město ležící poblíž Olomouce má v nabídce také hrušně, o ty se ale trochu překvapivě nikdo nepřihlási­l. Výsadba se odehrává v určený den; radnice rodičům půjčí konve, hrábě, lopaty, vše i v dětské velikosti.

Podobný projekt, s názvem Strom života, zavedly loni také Vranovice na jižní Moravě. Stihli tam už dvě výsadby – loni dvanáct stromů, letos devatenáct. „Stromy se sázejí podle předem připravené­ho plánu zahradního architekta, aby v budoucnu vytvořily příjemný oddychový háj,“líčí Dana Kvapilová z místního Centra volného času. I tady hradí obec sazenice i cedulky se jmény. „Zatím se sázejí habry, což jsou stromy vhodné pro jakýkoli typ půdy, odolné i proti extrémním povětrnost­ním podmínkám,“dodává Kvapilová.

Činí se i některé městské části české metropole. Praha 10 začala s výsadbou už v roce 2007, před čtyřmi roky akci trochu upravili. „Původně se sázel strom za každé narozené dítě. Kvůli nedostatku vhodných míst pro výsadbu pak městská část stála před rozhodnutí­m, zda s projektem skončit, nebo ho uzpůsobit. Nyní se proto sází jeden strom za skupinu deseti dětí,“popisuje mluvčí městské části David Polák. Odhaluje i druhou stránku věci – kvůli suchu rostou náklady na péči o nově vysazené stromy, městská část přitom platí i nákup náhradních stromů, když se ty původní neujmou. Buď jak buď, za dvanáct let v Praze 10 vysadili úctyhodnýc­h 4345 stromů.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ARCHIV ?? Plus pro zeleň. V Rynholci u Rakovníka vysadili už 160 stromů.
FOTO ARCHIV Plus pro zeleň. V Rynholci u Rakovníka vysadili už 160 stromů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia