Lidové noviny

Případy hromadné střelby ve Spojených státech

-

za prací či nákupy proudí desetitisí­ce lidí. Obchodní komplex Cielo Vista Mall, kde ke střelbě došlo, se nachází asi šest kilometrů od hranice a tvoří jej řada menších obchodních center. V době útoku se v něm nacházelo několik tisíc lidí.

Ke střelbě v El Pasu se na Twitteru vyjádřil prezident USA Donald Trump. „Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracu­jeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s vámi všemi,“napsal prezident.

Útočník z Daytonu vraždil v neprůstřel­ném obleku Zatímco pachatel v El Pasu konal své vražedné dílo několik minut, střelba v Daytonu se odehrála velmi rychle. Starostka města Nan Whaleyová složila hold policistům, kteří útočníka zastřelili minutu poté, co zahájil palbu. „Jejich úžasně rychlý a profesioná­lní zásah zabránil mnoha dalším obětem,“řekla s viditelným pohnutím starostka.

O motivu střelce z Daytonu nebylo do uzávěrky LN nic známo, zřejmě se ale na svůj čin pečlivě připravova­l. Podle úřadů se jednalo o muže bílé pleti, který na sobě dle svědků měl neprůstřel­ný oblek. Vedle devíti obětí (desátou je sám střelec) na místě zůstalo nejméně 26 zraněných, někteří z nich těžce. Amatérská videa, zveřejněná na sociálních sítích, ukazují, že útočník vypálil několik desítek střelných ran a byl připraven použít i náhradní munici. Za hromadnou střelbu se v USA považují incidenty s nejméně čtyřmi oběťmi (vyjma osoby pachatele). Sobotní střelba v El Pasu se počtem mrtvých řadí mezi nejtragičt­ější.

Přehled zahrnuje vybrané případy z posledních pěti let s nejméně osmi oběťmi. Incidenty jsou řazeny chronologi­cky.

31. května 2019: střelba ve

správním centru ve Virginia Beach (Virginie) připravila o život 12 lidí;

7. listopadu 2018: Střelec zabil ■

v baru nedaleko Los Angeles

(Kalifornie) 12 osob;

27. října 2018: útočník zastřelil ■

v synagoze v Pittsburgh­u

(Pensylváni­e) 11 lidí;

18. května 2018: sedmnáctil­etý ■

student zastřelil na střední škole v Santa Fe (Texas) deset lidí, většinou spolužáků;

14. února 2018: pachatel

zavraždil na střední škole v Parklandu (Florida) 17 lidí. Vrahem byl bývalý student, kterého ze školy dříve vyloučili;

5. listopadu 2017: v kostele

■ v Sutherland Springs (Texas) útočník postřílel 26 lidí;

1. října 2017: muž začal střílet

z hotelového pokoje v Las Vegas

(Nevada) na návštěvník­y country koncertu pod širým nebem. Zabil 58 lidí a více než 500 jich zranil. Počtem obětí jde o nejhorší hromadnou vraždu střelnou zbraní v dějinách USA;

12. června 2016: střelec

připravil o život v gay klubu v Orlandu (Florida) 49 lidí;

2. prosince 2015: manželský

pár postřílel na úřadě sociálních služeb v San Bernardinu

(Kalifornie) 14 osob;

1. října 2015: v areálu vyšší

odborné školy v Roseburgu

(Oregon) pachatel zastřelil devět lidí. čtk

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Už toho bylo dost. Tisíce lidí se sešly v Ciudad Juárez, aby uctily památku zastřelený­ch v protilehlé­m El Pasu. Mezi oběťmi je i šest Mexičanů.
FOTO ČTK/AP Už toho bylo dost. Tisíce lidí se sešly v Ciudad Juárez, aby uctily památku zastřelený­ch v protilehlé­m El Pasu. Mezi oběťmi je i šest Mexičanů.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Chladnokre­vný vrah. Bezpečnost­ní kamery zachytily střelce, který v obchodním komplexu v El Pasu připravil v sobotu o život 20 lidí.
FOTO PROFIMEDIA Chladnokre­vný vrah. Bezpečnost­ní kamery zachytily střelce, který v obchodním komplexu v El Pasu připravil v sobotu o život 20 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia