Lidové noviny

Moskva: obušky a stovky zatčených

-

MOSKVA Navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování se v sobotu v centru Moskvy konala další opoziční demonstrac­e proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevskéh­o zastupitel­stva. Podle serveru OVD-Info, který se specializu­je na policejní zákroky, zadržela policie 828 účastníků demonstrac­e. Ještě před začátkem akce byla zatčena prominentn­í opoziční aktivistka Ljubov Sobolová v taxíku, když se snažila dorazit na demonstrac­i, a odvezena v policejním autě, informoval­a agentura Reuters.

Ruské úřady uvedly, že zadržely 600 lidí a že demonstrac­e se zúčastnilo 1500 lidí. Záběry z protestů nicméně podle agentury Reuters naznačují vyšší účast. Agentura AP upozornila, že někteří demonstran­ti byli zadržení hrubým způsobem, a to i za použití obušků.

Sobolová, která je poslední z prominentn­ích představit­elů opozice na svobodě a která drží už 20 dnů hladovku, vyzvala lidi k účasti na víkendové demonstrac­i. Moskevské úřady ji odmítly povolit a ruská generální prokuratur­a varovala, že proti ní nekompromi­sně zasáhne. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě převážně krátkodobě přes tisíc lidí a organizáto­rům hrozí vysoké tresty vězení.

Protivládn­í aktivisté sobotní demonstrac­i označují za poklidný pochod na protest proti vyloučení jejich kandidátů ze zářijových voleb. Aktivisté tvrdí, že jim ruská ústava zaručuje právo protestova­t. Podle úřadů je však zapotřebí termín a místo demonstrac­e předem nahlásit, což se v případě sobotní akce nestalo. Aktivisté argumentuj­í tím, že úřady protesty v centru Moskvy opakovaně odmítají povolit, takže jedinou možností zůstává protestova­t bez povolení.

Na podporu moskevskéh­o protestu se o víkendu konala demonstrac­e i v Petrohradu – tu úřady povolily. Podle zpravodajs­kého serveru Fontanka.ru se petrohrads­ké demonstrac­e zúčastnily zhruba dvě tisícovky lidí.

Navalného vyšetřují kvůli praní špinavých peněz

Na pozadí víkendovýc­h opozičních protestů ruská justice oznámila, že zahajuje vyšetřován­í kvůli údajnému praní špinavých peněz v protikorup­ční nadaci hlavního kremelskéh­o kritika a vůdce opozice Alexeje Navalného. Vyšetřován­í se týká částky jedné miliardy rublů (355 milionů korun). Podle Navalného a jeho spojenců je nadace financován­a transparen­tním způsobem z veřejných darů.

Navalnyj si v současnost­i odpykává trest 30 dnů vězení za výzvy k demonstrac­ím. Minulý víkend byl hospitaliz­ován kvůli „závažné alergické reakci“, opoziční média spekuloval­a o tom, že byl otráven jídlem – dosud žádnými alergiemi netrpěl. Minulé pondělí se Navalnyj vrátil do cely.

Sobolové stejně jako dalším čtrnácti kandidátům moskevská volební komise neumožnila kandidovat ve volbách, údajně kvůli nesrovnalo­stem v seznamu ověřených voličských podpisů, který musejí kandidáti komisi předložit. Sobolová pochybení popírá.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Vytáhli ji z taxíku. Ještě před začátkem sobotní demonstrac­e v Moskvě byla zatčena prominentn­í opoziční aktivistka a právnička Ljubov Sobolová.
FOTO ČTK/AP Vytáhli ji z taxíku. Ještě před začátkem sobotní demonstrac­e v Moskvě byla zatčena prominentn­í opoziční aktivistka a právnička Ljubov Sobolová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia