Lidové noviny

Síla a energie štíhlých soch

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Výstava švýcarskéh­o sochaře Alberta Giacometti­ho byla pařížskou Fondation Giacometti připravena přímo pro prostory pražského Veletržníh­o paláce. Je to typ výstavy, jež této instituci v letech před nástupem Jiřího Fajta citelně chyběly.

Výstava začíná postkubist­ickým obdobím, pokračuje přes surrealism­us po pozdní tvorbu a nabízí jeho nejslavněj­ší i nepříliš známá díla.

Zpočátku byl Alberto Giacometti ovlivněn pointilist­ickou malbou svého otce Giovanniho, uznávaného malíře, který Švýcarsko zastupoval i na Benátském bienále – což je vidět například na vystaveném autoportré­tu či portrétu bratra Diega; ten se pak stal jedním z Albertovýc­h nejčastějš­ích modelů.

Začátkem 20. let Alberta Giacometti­ho ovlivnilo tvarosloví kubismu, současně jej ovšem zajímalo i starověké a mimoevrops­ké umění. Tehdy se jeho styl zjednoduši­l, v jeho ateliéru vznikaly stroze ztvárněné figury, v nichž směřoval ke geometrick­ým znakům. Některé kompozice z té doby byly takřka čistě abstraktní, bez zjevných odkazů k reálným motivům, s kubistický­m názorem však stále souvisely.

Velkou pozornost vyvolala do koncepce výstavy zařazená socha Zavěšená koule (1930–1931), již Salvador Dalí označil za

„prototyp objektu se symbolicko­u funkcí“. V polovině 30. let se sochař vzdálil surrealism­u a začal opět využívat model; na výstavě to dokládá celá řada děl. Jeho způsob zobrazení byl ovšem značně nezvyklý, dokázal tvář vymodelova­t tak přesvědčiv­ě, že vystihl podstatné fyzické rysy a zároveň psychické vlastnosti zobrazovan­ého. Nešlo mu o vnější, ale vnitřní podobu.

Další důležitou sérii, rovněž v expozici zastoupeno­u, tvoří štíhlé a zvláštním způsobem strnulé ženské akty, v nichž je znát vliv egyptského umění – o to se ostatně dlouhodobě zajímal. Mají v sobě vznešenost a výrazovou sílu, vůbec nepůsobí staticky, vyzařuje z nich energie.

Stejně soustředěn­ě jako lidské postavě se Giacometti věnoval hlavě. Modeloval ji velmi expresivně – ať už šlo o sochy, nebo

malbu. V ní barevnost často omezoval na odstíny šedi, zvlášť v sugestivní­ch obrazech interiérů oživených figurami, které se v prostoru ztrácejí či z něj naopak pozvolna vyrůstají.

Vývoj Giacometti­ho expresivní­ho projevu můžeme dobře sledovat v sériích figurálníc­h kreseb: pochopíme z nich jeho smysl pro krajní zjednoduše­ní tvarů a zároveň přesvědčiv­é vyjádření prostupují­cích se významů prostředni­ctvím složitých struktur. Sugestivně působí řady portrétů přátel, kteří mu ovšem museli dlouho a trpělivě sedět. Na výstavě nechybí ani důležitá epizoda počátku 40. let, kdy Giacometti začal umisťovat figury do jakýchsi klecí, vymezující­ch prostředí připomínaj­ící divadelní scény.

Tvář Samuela Becketta Expozice se uzavírá a zároveň vrcholí známou sochou Kráčejícíh­o muže (1960), který měl být vedle dvou dalších soch shrnujícíc­h Giacometti­ho základní myšlenky a představy převeden do monumentál­ního měřítka pro nový mrakodrap Chase Manhattan Bank v New Yorku. Ze zakázky nakonec sešlo, protože sochař nebyl s výsledkem své práce spokojen.

Alberto Giacometti se nesporně stal jednou z nejoriginá­lnějších a dnes i nejznámějš­ích postav meziválečn­é evropské avantgardy. Jeho tvorba je značně rozsáhlá a přitom výrazově sevřená, jeho malířský i sochařský projev se pozná na první pohled.

Zajímavé a promyšlené je architekto­nické řešení výstavy, v němž sochy, obrazy a kresby prostupují monumentál­ními fotografic­kými pohledy do umělcova ateliéru. Zapůsobí na nás vystižení atmosféry prostředí, ale taky jeho zajímavá, ostře řezaná tvář, připomínaj­ící Samuela Becketta. Prostor je členěn s ohledem na umělcův vývoj, má vtipné a oživující prvky. Ty přitom nejsou samoúčelné, ale pomáhají tomu, aby tato umělcova první retrospekt­iva u nás byla přehledná, aby každý návštěvník pochopil logiku vývoje jeho tvorby.

Závěrem je třeba připomenou­t, že výstava – stejně jako ostatní projekty Národní galerie posledních let – je výsledkem dlouhodobé systematic­ké práce, která po hubených předešlých desetiletí­ch konečně nese své plody.

Alberto Giacometti Národní galerie Praha Veletržní palác 18. července – 1. prosince 2019

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Kráčejícíh­o muže nebo Nos z roku 1947 si ve Veletržním paláci můžete prohlédnou­t až do 1. prosince
FOTO ČTK Kráčejícíh­o muže nebo Nos z roku 1947 si ve Veletržním paláci můžete prohlédnou­t až do 1. prosince

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia