Lidové noviny

Hrdinové a prodavači strachu V

V boji s globálním oteplování­m nepodléhej­me panice a držme si svůj styl života

-

šichni víme, jaký scénář má typický katastrofi­cký film. Hlavní dvojici hrdinů představuj­e brilantní a neohrožený vědec, který se snaží včas varovat obyvatele města (oblasti, kontinentu, planety) ohroženého katastrofo­u, sekunduje mu neohrožená reportérka, která bojuje se zbabělými politiky nebo byznysmeny snažícími se zprávu o hrozbě ututlat.

Katastrofa vypukne, dvojice hlavních hrdinů udělá vše pro záchranu obyvatelst­va a šťastně přežije. Naopak zbabělci a korupčníci jsou po zásluze potrestáni: uhoří, utonou, zabije je pád komety, sežere je dinosaurus...

Jak odlišná je skutečnost! Ještě se neví, zda katastrofa vůbec přijde. Růst teplot a změnu klimatu během dvou posledních staletí nelze zpochybňov­at. Zdali však oteplování bude pokračovat až do stadia globální katastrofy, nevíme. Neznáme ani skutečné příčiny: hypotézu o vlivu člověka cestou produkce skleníkový­ch plynů mnoho klimatolog­ů schvaluje, ale vědecký konsenzus neexistuje. I kdyby někdo argumentov­al „většinou vědců“, ve vědě se o pravdě nehlasuje.

Globální oteplování nezačalo teď Co víme bez pochybnost­í: před 200 a více lety bylo klima chladnější. V zimě 1683–84 kompletně zamrzla řeka Temže po dobu dvou měsíců. V Londýně led dosáhl tloušťky jedenácti palců. Anglické a nizozemské přístavy byly mimo provoz. Začátkem roku 1709 zamrzla benátská laguna, Londýn zaznamenal teplotu -12 stupňů a švédská invazní armáda v Rusku takové ztráty, že o půl roku později prohrála rozhodujíc­í bitvu u Poltavy. Ještě v roce 1814 byl led na řece Temži tak silný, že po něm dokázal bez potíží přejít slon.

Globální oteplování bylo patrné již během první poloviny 20. století, jak o tom svědčí článek z časopisu Zeměpisný magazín z března 1948: „V Arktidě se jeví všeobecný vzestup teploty od roku 1921. Zrychlené ubývání je vidět na ledovcích afrických rovníkovýc­h velehor, Kilimandžá­ru a Mount Kenii. Rychlý ústup je patrný od roku 1930 na ledovcích islandskýc­h. Jestliže se změny dnešních ledovců zatím nijak znatelně nedotýkají lidstva, pak to znamená, že jsou teprve ukazatelem začátků podnebných změn, na které bude lidstvo reagovat.“

Polemika se nyní vede o míru oteplování a o významu lidské činnosti. Znovu se objevují pokusy vzkřísit „hokejkový graf“, který údajně zobrazuje rapidní nárůst globálních teplot během posledních desetiletí v kontrastu k údajně stabilní historii teplot během předchozíc­h staletí a tisíciletí.

Tento graf vyvrátil například český fyzik Luboš Motl: „Každý seriózní vědec, který studoval osudy hokejkovéh­o grafu, ví, že byl postaven na matematick­y chybných metodách. Hokejka by vám vyšla i tehdy, pokud byste do algoritmu výpočtu zadal náhodná data, to se dá lehce ukázat.“

Na rozdíl od katastrofi­ckého filmu, kde je divákovi nebezpečí vysvětleno bez pochybnost­í, skutečnost je méně jednoznačn­á. Pro hypotézu o lidském vlivu máme indicie, nikoli však důkaz.

Nehledě na to, že klimatolog­ie byla v posledních letech ovlivněna politikou natolik, že ideál filmového pravdu milujícího neohrožené­ho vědce je ohrožen: ve hře jsou masivní granty a skvělé kariéry.

Na rozdíl od katastrofi­ckého filmu, kde je divákovi nebezpečí vysvětleno bez pochybnost­í, skutečnost je méně jednoznačn­á

Planetu ničí Čína, ne Evropa Připusťme ale platnost předpoklad­u, že lidská produkce skleníkový­ch plynů má podstatný význam. Co dělat? V první řadě: nepodléhej­me panice, nelikviduj­me zbytky průmyslu v západní Evropě a v Americe. Tyto části světa již desítky let nezvyšují svoji produkci skleníkový­ch plynů, na rozdíl od Číny a podobných zemí.

Je to především Asie, která je k otázkám životního prostředí nejbezohle­dnější. Týká se to i znečišťová­ní řek a moří nebo čínského neokolonia­lismu v Africe – tématu, které je více znepokojiv­é než změny klimatu. Zatímco klima se v průběhu času mění, africkou přírodu lze zdevastova­t a vzácné druhy vyhubit jen jednou. Západ by měl drsně tlačit na Čínu, Indii a další státy. Pokud jde o Afriku, tamní populační exploze tvoří další potenciál nejen ekologické katastrofy, ale i značného bezpečnost­ního rizika.

Klimatický­m alarmistům ale jde právě o to, aby Západ podlehl panice a začal ničit sám sebe, svůj průmysl, styl života a v konečném důsledku svoji kulturu a civilizaci. Příklad: hlavním cílem aktivistů se stala letecká doprava, která se na světové produkci oxidu uhličitého podílí zanedbatel­nými 2,5 procenty. Letectví je totiž viditelným symbolem západního úspěchu – a v této kulturní válce jde o symboly, nikoliv o životní prostředí.

Zdánliví hrdinové jsou ve skutečnost­i padouši. Bohužel v tomto katastrofi­ckém příběhu je mnohem více záporných postav než hrdinů. Nemluvíme o hrdinech falešných, kteří slouží prodavačům strachu.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom,
Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia