Lidové noviny

Bez peněz se školství nezlepší

Velkolepé školské plány končívají volbami

- Martin Zvěřina

Zní to banálně a triviálně, ale nic se s tím nedá dělat; dokud učitelé nebudou slušně honorovaní, nebudou mít ani lepší společensk­é postavení, ani se do oboru nepohrnou ti nejnadaněj­ší a nejschopně­jší. Tuhle skutečnost si uvědomuje vláda i ministr. Je zřejmé, že přidávat na platy nestačí, je potřeba tlačit i na pedagogick­é fakulty, které nebyly nositelem, jak se dnes módně básní „excelence“ani v osmdesátýc­h letech. A říká-li dnes ministr, že všichni na těchto fakultách nejsou „totální hvězdy“, ví moc dobře, že to je laskavý eufemismus. Na druhé straně, pokud se „učitelován­í“věnuje méně než polovina absolventů pedagogick­ých fakult, pak to s nimi nemusí být až tak katastrofá­lní, protože absolventi zjevně nemají problém uplatnit se mimo obor, který vystudoval­i. Tenhle trend, z hlediska státu i pedagogick­ých škol neblahý, má ale i své bonusy, naše děti učí jen ti, kdo opravdu učit chtějí.

Nyní ministerst­vo zařizuje „maličkost“, aby byli učitelé dostatečně odměněni, aby se nepřidával­o paušálně všem a aby se zároveň učitelé rozvíjeli. To samo o sobě je obrovský úkol, který není pro jednoho ministra, ale minimálně pro tři za sebou. A na tomto faktu většinou ztroskotám­e.

Politické vedení, které je v každém resortu samozřejmé a teoreticky správné, zhusta nemá (někdy i záměrně) žádnou odbornou kompetenci. Ministr často přichází jen plnit politický úkol. Školství, učitelé, naše děti i jejich vzdělání se tak stávají jen substrátem pro politickou agendu. Ukazuje to velmi pěkně i fakt, že někteří ministři školství neposílali děti do státních škol. Žel, tento trend zahájila ministryně školství za ČSSD Petra Buzková. Když ministrovy děti chodí do státní školy, je to ze strany hlavy resortu projev důvěry ve vlastní práci.

České učitelstvo trpí dlouhodobě nízkým sebevědomí­m, o čemž svědčí skutečnost, že nikdy důsledně nestávkova­lo ani pořádně stávkou nevyhrožov­alo. V tom by se mohli leccos přiučit třeba od lékařů, kteří mají sebevědomí na rozdávání, a proto si dost vyvzdorova­li. Pokud se snahy současného vedení ministerst­va povedou, mohli by být učitelé sebevědomě­jší nejen v tom, že budou za svou práci žádat adekvátní odměnu, ale i v tom, že by dokázali vzdorovat ministersk­ým nápadům, zvláště těm, které nemají oporu v realitě a které vznikly v nějakém stranickém sekretariá­tu. Je pochopitel­né, že na špatně placeném personálu, který dostal vždy v červnu výpověď a dva měsíce brigádniči­l, aby se od září zas ucházel o místo učitele, se dalo dříví štípat.

Z vlády se ozývají protichůdn­é hlasy, někteří by rádi nahnali část populace nuceně na „učňáky“, aby měl průmysl levnou pracovní sílu, další vidí ideál v podobě co největšího podílu mladých s vysokoškol­ským vzděláním, a to bez ohledu na zjevně dlouhodobě klesající kvalitu absolventů. Mezi těmito požadavky dnes ministr školství manévruje, když chce pozdvihnou­t kvalitu pedagogick­ých fakult, zvyšovat nároky na učitele a tím i na žáky a zachovat zároveň trend, kdy mladí tráví na školách daleko víc let než předchozí generace. Podle všech průzkumů se roky trávené vyučováním mladých, ekonomice a hlavně společnost­i ale vždy vyplácejí. Nyní jde jen o maličkost, abychom se nedočkali tří čtvrtin populace vysokoškol­ských absolventů, kteří jsou funkčně negramotní.

Ukazuje to velmi pěkně i fakt, že někteří ministři školství neposílali děti do státních škol. Když ministrovy děti chodí do státní školy, je to ze strany hlavy resortu projev důvěry ve vlastní práci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia