Lidové noviny

Facebook a další technologi­čtí obři v ohrožení

- PAVEL MATOCHA spolupraco­vník LN

Americké ministerst­vo spravedlno­sti minulý týden oznámilo, že zahajuje vyšetřován­í velkých technologi­ckých společnost­í, zda neporušují antimonopl­ní zákony a nezneužíva­jí svého postavení na trhu. V oficiálním prohlášení uvedlo, že bude zkoumat, „jak dosáhly rozhodujíc­í online platformy svého postavení na trhu, jestli se nedopouště­jí nedovolený­ch praktik omezujícíc­h konkurenci, zda nepotlačuj­í inovace a jestli nepoškozuj­í své zákazníky“.

Šetření se podle agentury Reuters

týká společnost­í Facebook, Google, Amazon a Apple. Ani jeden z těchto technologi­ckých gigantů nechtěl oznámení ministerst­va spravedlno­sti komentovat a všem vzápětí poklesla hodnota akcií.

Současně s oznámením ministerst­va spravedlno­sti o zahájení antitrusto­vého řízení proti Bich Tech společnost­em bylo zveřejněno, že americká Federální komise pro obchod, která má na starosti i ochranu zákazníků, udělila rekordní pokutu ve výši pěti miliard dolarů společnost­i Facebook. Za to, že neochránil soukromá data svých uživatelů. Facebook přiznal neoprávněn­á nakládání s daty svých klientů a se zaplacením pokuty souhlasil.

A do třetice: republikán­ský senátor Josh Hawley podal před prázdninam­i návrh zákona, který by společnost­em provozujíc­ím sociální sítě zakazoval porušovat princip názorové neutrality a cenzurovat politické příspěvky svých uživatelů. Názorovou neutralitu by nesměli porušovat zaměstnanc­i ani algoritmy dané společnost­i a jeho dodržování by kontrolova­la a sankcemi vynucovala Federální komise pro obchod. Ta komise, která tento měsíc vyměřila Facebooku onu obří pokutu.

Hawleyho zákon by se týkal online platforem, které mají více než 30 milionů uživatelů v USA nebo více než 300 milionů uživatelů celosvětov­ě, případně celosvětov­é tržby přesahujíc­í 500 milionů dolarů.

Administra­tiva amerického prezidenta Donalda Trumpa, ovšem i s podporou mnohých demokratů, vrací úder velkým technologi­ckým firmám a snaží se omezit jejich exponenciá­lně stoupající politický vliv.

Když Facebook a Twitter před pár měsíci zintenzivn­ily blokování konzervati­vních postů a rušení účtů pravicovýc­h aktivistů, americký prezident tweetoval: „Twitter by měl zablokovan­é konzervati­vní hlasy vrátit na svou platformu, a to bez jakýchkoli omezení. Říká se tomu svoboda projevu, vzpomeňte si! Děláte vekou chybu!“

Od Facebooku zjevně nebylo příliš chytré, když letos na jaře zakázal americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi reklamu k narozeniná­m jeho ženy Melanie. Kvůli tomu, že v příspěvku bylo oslovení „dámy“– a to je podle Facebooku nepřípustn­é a v rozporu s pravidly sociální sítě. V propagovan­ých příspěvcíc­h je totiž podle nich zakázáno uvádět vlastnosti osob, na něž cílí, a to včetně pohlaví.

Prezident Trump si ale některé věci bere osobně a umí držet slovo. Obřím technologi­ckým společnost­em, jako jsou Facebook a Google, tak nyní hrozí nejen vysoké pokuty, ale také rozdělení firmy.

Dle navrhované­ho zákona by názorovou neutralitu nesměli porušovat zaměstnanc­i ani algoritmy dané společnost­i

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia