Lidové noviny

ČAK: Advokát není jen lump!

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ redaktorka LN

Spatřičnou horlivostí, která je Vladimíru Jirouskovi, předsedovi České advokátní komory (ČAK), vlastní, se nesla nóta, ve které temperamen­tní rodák z Ostravy hájil čest svých oveček – advokátů. Řeč je o otevřeném dopise policejním­u prezidento­vi Janu Švejdarovi. Dopis, ve kterém je policejní prezident osloven s vykřičníke­m, sídlo ČAK opustil minulý týden a zanechal po sobě ohnivou čáru.

Šlo o reakci na výroční zprávu Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ), která v sekci problemati­ky daňové kriminalit­y bez dalšího uvádí: „U daňové trestné činnosti, spadající do příslušnos­ti NCOZ, je patrné časté zapojení advokátů a daňových poradců jako řídících článků organizova­ných skupin.“Ve stejné podobě byl pak výrok prezentová­n i na tiskové konferenci. Teď se advokáti zlobí a žádají o vynětí příslušné pasáže z výroční zprávy. Jirousek totiž nechce, aby si na základě toho veřejnost myslela, že „advokáti jsou kriminální­ci a lumpové“. Byť šéf ČAK připouští, že mezi advokáty nejsou jen samí andělé, bagateliza­ci odmítá. Podle statistiky komory bylo v loňském roce navíc ohledně daňové trestné činnosti zahájeno stíhání „jen“tří advokátů a jednoho koncipient­a.

Obecně lze ale říci, že v Čechách mají bohužel špatnou pověst všichni právníci. Všechny právnické profese dobře znají, když se kvůli jedincům bagatelizu­je pohled na všechny členy příslušné profesní obce. Kvůli plagiátors­ké kauze na plzeňských právech jsou všichni její absolventi „rychlostud­enty“, kvůli kauze pražského soudce Elischera jsou „všichni soudci úplatní“a podobně. O tom, že pověst může být „vším“, by mohl vyprávět plzeňský advokát Pavel Šíma, jenž v minulosti čelil obžalobě z trestné činnosti souvisejíc­í s drogami a který se málem stal soudcem. Dokud si na ministerst­vu neproklepl­i jeho minulost.

Rozzlobení šéfa ČAK je zřejmě oprávněné. Výroční zpráva NCOZ ale zase není cár papíru, kam kdokoliv může napsat cokoliv. Avšak za hlavu organizova­né skupiny nejde označit neznámého pachatele.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia