Lidové noviny

Koupání pod vrcholky hor i v důlních štolách

- DANA JAKEŠOVÁ

Nejen tuzemské lázně, ale i ty v okolních zemích stoupají u Čechů v oblibě. Zvláště slovenské lázně nejsou pro české turisty žádným novým pojmem. Klasikou jsou přitom termály na jihu Slovenska, například Velký Meder, Podhájska či Dunajská Streda. Oblíbená jsou i lázeňská města – asi nejvyhláše­nější jsou Piešťany a Trenčiansk­é Teplice, kam se z Brna autem dostanete za dvě hodiny. Své kouzlo ale mají i další lázeňské destinace.

Nezaměnite­lnou atmosféru mají například Rajecké Teplice. Tyto lázně v antickém stylu s desítkou termálních bazénů jsou zasazeny do přírody Rajecké doliny, která je součástí národního parku Malá Fatra. Leží 15 kilometrů na jih od Žiliny. Komu se nechce jet autem, může se vydat

pohodlně vlakem do Žiliny. Například z Prahy se dá jízdenka pořídit za 200 až 700 korun – podle toho, s jak velkým předstihem ji kupujete. Jízdenku na autobus pořídíte od 269 korun. Ze Žiliny jezdí do Rajeckých Teplic autobus, zastávku má hned vedle vlakového nádraží.

Není tedy divu, že sem míří stále víc českých turistů. „V současnost­i tvoří až třetinu naší klientely,“potvrzuje Petr Slyško z lázeňského komplexu Spa Aphrodite v Rajeckých Teplicích.

Pod Tatrami i v Alpách

„Z posledních statistik vyplývá, že lidé volí v létě spíše kratší pobyty na čtyři až pět dní, zato se vracejí víckrát do roka,“doplňuje Slyško. Čím dál častěji si pobyt ve zdejších lázních dopřávají i mladé páry nebo rodiny s dětmi. Dají se odtud totiž podnikat výlety do hor.

Příjemnou dovolenou si lze užít rovněž v okolí přehrady Liptovská Mara v podhůří Nízkých Tater. Rodinám s dětmi se bude líbit například v Bešeňové, kde zkombinova­li klasické termální lázně s moderním aquaparkem s mnoha atrakcemi. Celodenní vstupné v létě přijde na 27 eur (cca 700 Kč), pro děti na 18 eur (asi 460 Kč). Pokud si ale vstupenky objednáte dopředu online přes Gopass, ušetříte tři eura, respektive dvě eura za dítě. Ti, kteří naopak v této oblasti hledají něco klidnějšíh­o, mohou zamířit do Lázní Lúčky.

Častým cílem Čechů jsou i maďarské termální lázně. „V Maďarsku táhnou v létě zejména lázeňská města v blízkosti Balatonu, například Tihany, Siófok či Hevíz,“říká Eva Němečková z cestovní kanceláře Firotour.

Vyhlášené jsou ovšem i rakouské termální lázně. Ty lákají především na představu koupání v teplé vodě s výhledem na majestátní alpské masivy. Světoznámá jsou například lázeňská městečka v Gasteinské­m údolí, asi 70 kilometrů od Salcburku. Ze země tady vyvěrá 17 pramenů, za jeden den je to až pět milionů litrů.

Ubytování si tu vybere každý. Najdete zde totiž vše – od apartmánů a chalup přes hotely umístěné v krásných historický­ch budovách až po designové hotely. „A například v Bad Hofgastein­u přivádí speciální potrubí termální vodu přímo do některých hotelů,“dává tip Beata Havranová z turistické­ho portálu KamKam.

Samozřejmě jsou zde ale i veřejné lázně. V centru městečka Bad Hofgastein jsou to Alpentherm­e, největší lázně v údolí. Na ploše 36 tisíc metrů čtverečníc­h zde najdete několik vnitřních i venkovních bazénů, ale také jezero pro koupání, rovněž s termální vodou. Nechybí tobogány, vířivky, sauny či odpočívárn­y. „Zcela jedinečné jsou pak lázně Felsenther­me v Bad Gasteinu. Ty jsou totiž vybudované přímo ve skalách,“říká Havranová. Na vstupech (nejen do lázní) můžete ušetřit s kartou hosta Gastein Card.

Relax v hlubinách

Světovou raritou jsou pak procedury ve štolách v Bad Hofgastein­u, kde se dřív těžilo zlato a stříbro. Kombinace radonu, teploty 37 až 41,5 stupně a vlhkosti vzduchu mezi 75 a 100 procenty dělá ze štol účinný přírodní prostředek. Klima pomáhá zejména při potížích s dýchacími cestami, kožními problémy a na revma, ale skvělé jsou také jako prevence. To vše dva a půl kilometru od denního světla. „Do nitra kopce Radhausber­g vás dopraví speciální vláček,“dodává Havranová.

V Gasteinské­m údolí toho však můžete podniknout mnohem víc. Mají zde přes 350 kilometrů značených tras pro pěší i cykloturis­tiku. Když si půjčíte elektrokol­o, můžete se bez obav vydat i na náročnější výlet. Zapůjčení na den stojí s Gastein Card 35 eur (cca 900 korun), každý další den pak 25 eur (cca 640 korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia