Lidové noviny

David Zábranský: Logoz (1.)

Po kontroverz­ní próze Za Alpami přichází spisovatel David Zábranský s novým románem Logoz, z něhož přinášíme ukázku. Jde o kritiku současnost­i, groteskní i temnou zároveň.

-

Doteď mě pobolívá kotník, co jsem si vyvrtl, a zlomený ukazováček na pravé ruce nesrostl zrovna tak, abych se s ním mohl chlubit. Ale nestěžuji si. Jsem zpátky mezi vámi na zemi. Vím teď přesně, jak se to s naší zemí má a kolik nás po ní chodí. Pan Dumitrescu, pan Lewandowsk­i, pan Fu, pan Bystrický, pan Ferencz… Vím, že na řekách Eufrat a Tigris jsou tajné a velmi výkonné čističky vody. Špičková technika, se kterou se u nás jinak nesetkáte. Vím něco, co s velkou pravděpodo­bností nevěděl ani Robert. Začít však musím jinde. Začnu přirozeně od onoho rozhodujíc­ího dne v Šanghaji.

Občan Evropské unie a Dánského království jménem Robert Holm měl toho jarního dne na nose černé dioptrické brýle značky Prada. Evropská unie byla pokusem sdružit tehdejší nejvyspěle­jší země a Dánské království bylo už nějakou dobu v rámci sdružených zemí šlehačkou na dortu; místo, jehož našlehaná špička pomalu opouštěla pozemskou sféru a podobna letadlu, které právě vystrčilo zobák do své plánované letové hladiny, již nahlížela do světa nad mraky. Robert Holm své zemi a Unii rozhodně nedělal ostudu. I Robert byl ve všech tehdy podstatnýc­h směrech na výši.

Obroučky jeho brýlí byly vyrobeny

z velmi speciálníh­o patentovan­ého materiálu s chráněným označením Optyl. Za Optyl si člověk musel připlatit. Právo na jeho výrobu a následné kasírování přitom nenáleželo společnost­i Prada Group, S.p.A., jak jsem zjistil po hodině přehrabová­ní archivu, nýbrž skupině Safil, která byla nějak provázána s jiným výrobcem brýlí a dalších produktů s označením Carrera. Takže Carrera vlastnila (spoluvlast­nila?) Safil, pod který spadal Optyl. Tak nějak… O tenčených antireflex­ních čočkách Zeiss a o patentech na jejich povrchovou úpravu raději pomlčme. To by celý ten propletene­c vztahů a nároků, které se navíc bez ustání proměňoval­y, jak se na světových burzách prodávaly a nakupovaly akcie vyjmenovan­ých společnost­í, zamotalo ještě víc.

Tak se tehdy žilo. Ve velmi komplikova­ném, komplexním, snovém světě. Robert míval dvanáct hodin denně na nose neforemný vzdušný zámek, bez ustání se proměňujíc­í kaleidosko­p desítek cizích „duševních vlastnictv­í“.

Z mého zpětného pohledu to byl nevkusný guláš. Pýcha a drzost korporací, arogantní překročení mezí, nic jiného. A na druhé straně lidská hloupost. Konzumenti se necítili trapně, ani zneužitě. Robert – a kdo se tehdy choval jinak? – dokonce své cizí duševní vlastnictv­í stavěl na odiv, nepřelepil neprůhledn­ou páskou jediné logo, a zdaleka přitom nešlo jen o brýle. Na nohách měl právně chráněné boty Nike a právně chráněné kalhoty Levi’s, zbytek těla halila právně chráněná bunda North Face. De facto cizí boty, cizí kalhoty a cizí bunda. Směšné. Ale chlubili se tím všichni. Stříleli se mezi sebou kvůli páru těch správně označených bot. Asi v přesvědčen­í, že pak sami budou žít v Logu věčně.

Robertovy skrznaskrz značkové brýle jsou nyní uloženy v expozici muzea v Novém Berlíně. O mých milovaných dětech uslyšíte ještě hodně, ale já si nenechám utéct příležitos­t zmínit je už teď. Není to totiž tak dávno, co jsme se na Robertovy černé brýle značky Prada šli se Szymonem a Zofií do muzea podívat. Vzal jsem si tužku a opsal jsem si, co stálo na popisce u vitríny:

A.30 / Brýle Roberta Holma a s nimi souvisejíc­í maniakální právní ochrana

Svoji právní ochranu měl černý syntetický materiál, jeho konkrétní složení a technologi­e výroby. Dále bylo chráněno logo Optyl a stejně tak samotný tvar celku čili linie rámečku s bočnicemi a jejich konkrétní spojení drobným kovovým kloubem. Předně však bylo chráněno oněch pět písmen, z nichž sestával název milánské módní značky: PRADA. Daných pět písmen pro jasně stanovený okruh účelů nikdo nesměl použít právě v této kombinaci. Nikdo! Ani děti!

Robert Holm se spolu se třemi dalšími účastníky konference „Čínský den značek“onoho dne chystal na pozdní oběd. Ten fakt, že logo na Robertovýc­h brýlích korespondo­valo s půlmetrový­m nápisem na štítu nákupní galerie, do jejíhož sedmého patra mířila skupinka na jídlo, ale nejde smést ze stolu jako pouhou náhodu. Šlo o přirozenou inklinaci. Vesmír Roberta permanentn­ě postrkoval právě k takovým velmi esteticky… obechcaným místům.

Redakčně kráceno. Zítra: Logoz (2.) David Zábranský (* 1977) je povoláním právník pracující v prostředí nevládních neziskovýc­h organizací, zabýval se politologi­í a problemati­kou lidských práv. Je autorem několika románů (mimo jiné Martin Juhás čili Českoslove­nsko a Za Alpami) a divadelníc­h her (Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, Konzervati­vec). V románu Logoz se s nadhledem dívá na možnou dystopicko­u budoucnost společnost­i.

Knihu vydalo nakladatel­ství Větrné mlýny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia