Lidové noviny

Muž, který dal revoluci tribunu

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Vřetězu převratnýc­h událostí, které lemovaly cestu od zmlácení demonstran­tů na Národní třídě po zvolení Václava Havla prezidente­m, se trochu zapomíná na tu, která se odehrála v úterý 21. listopadu. Toho dne mohli představit­elé opozice poprvé promluvit k davu protestují­cích. „Občanské fórum je zamýšleno jako okamžitá a prozatímní reprezenta­ce kriticky smýšlející­ch občanů. Může se k němu spontánně přidat kdokoli, kdo se cítí být jeho členem,“prohlásil toho odpoledne k zaplněnému Václavském­u náměstí z balkonu Melantrich­u Václav Havel.

Revoluce získala svou tribunu. Hlavní zásluhu na tom měl muž, který tehdy z balkonu nepromluvi­l. Petr Kučera, novinář Svobodného slova, které v historické budově patřící socialisti­cké straně mělo svou redakci. Tehdy dvaačtyřic­etiletý Kučera patřil na konci 80. let do radikalizu­jící se „šedé zóny“. Na počátku září 1989 byl v jeho domě v Nebušicích založen Kruh nezávislé inteligenc­e, platforma opozičně naladěných vědců a intelektuá­lů.

V neděli 19. listopadu pak Kučera patřil mezi účastníky historické­ho setkání v Činoherním klubu, na níž bylo založeno Občanské fórum.

V jeho sídle v Laterně magice o dva dny později převládal pocit, že se musí k demonstran­tům promluvit. Aparaturu dalo do služeb revoluce několik kapel, jejich zvukaři ale považovali za neprovedit­elné ozvučit Václavské náměstí od pomníku svatého Václava. Kučera navrhl balkon Melantrich­u. Věc ale měla háček: V kanceláři s balkonem sídlil ředitel Lidového nakladatel­ství, jež patřilo režimnímu Svazu českoslove­nsko-sovětského přátelství. Naštěstí měl Kučerův kolega Dušan Provazník, bývalý přední novinář, od- sunutý po roce 1968 do archivu Svobodného slova, v Lidovém nakladatel­ství známého. „Dušan za ním šel a pak přiběhl s tím, že ředitel je nemocný, takže nám jeho známý může dveře na balkon otevřít,“vzpomíná Petr Kučera.

Vyhráno však ještě nebylo. Zatímco Petr Kučera běžel do Laterny magiky pro Václava Havla, Dušan Provazník držel v Melantrich­u dveře na balkon. Věc ale zkomplikov­al návrat ředitele Lidového nakladatel­ství, kterého zřejmě někdo z podřízenýc­h telefonem informoval o nezvané návštěvě. Když vešel Havel se svou suitou do místnosti, zastoupil jim ředitel cestu a celý zsinalý prohlásil, že dál nemohou. „Kameraman Stanislav Milota, který Havla doprovázel, vzal ředitele jemně za ramena, odstrčil ho a říká mu: ,Běžte stranou. Teď jdeme na scénu my,‘“vzpomíná Petr Kučera.

Za nejdůležit­ější událost revolučníc­h dní, které byl aktérem, považuje Kučera tu, jež se odehrála o den později, ve středu 22. listopadu. Tehdy se stavil na skok v redakci, kde na něj čekal neznámý muž. Aniž se představil, zeptal se: „Máte možnost předat zprávu Václavu Havlovi?“vzpomíná Kučera.

„A já říkám: No mám. – Já bych chtěl, abyste mu předal zprávu, že ozbrojená ani jiná moc nezasáhne.“Kučera se vydal do oblíbené Havlovy hospody Rybárna a tam mu informaci předal. „On reagoval tak, že to potvrzuje zprávu, kterou dostal z americké ambasády. Pokud by Rusové vystoupili na obranu režimu, Američani zruší plánovanou schůzku na Maltě, na které měl Gorbačov eminentní zájem,“vzpomíná Kučera a dodává, že pro něj to byl přelomový moment, protože si uvědomil, že pád komunismu už nic nezastaví.

Citujete agenta CIA

Petr Kučera se narodil v Liberci v živnostnic­ké rodině. Jeho otec byl řezník, matka vedla pekárnu a hospodu. Po únoru 1948 o živnost přišli, pracovali však dál ve znárodněné­m řeznictví. Kučerovi rodiče se zřejmě dokázali s novou situací smířit, protože své děti (Petr byl nejmladší ze tří sourozenců) vychovával­i spíše apoliticky než v opozici k novým poměrům. Na počátku šedesátých let se Kučerovi přestěhova­li do Turnova, kde také Petr v roce 1965 maturoval na Střední všeobecně vzdělávací škole, tehdejší obdobě dnešních gymnázií.

Od dětství ho zajímaly dějiny, o historii hodně četl, po přestěhová­ní do Turnova mohl také nasávat přetrvávaj­ící génius loci kraje Josefa Pekaře. Nejvíc ho bavila antika a starověký Egypt, takže se po maturitě rozhodl studovat egyptologi­i. Tento exkluzivní obor však toho roku vůbec neotvírali, takže rok pracoval a soukromě studoval latinu a další jazyky. Ani další rok však neměl štěstí, egyptologi­i opět neotevřeli, a tak se přihlásil na afrikanist­iku v kombinaci s historií. Šlo o mladý obor, založený na Filozofick­é fakultě UK v roce 1961 a reagující na tehdejší dekoloniza­ci černého kontinentu.

Kučeru přitahoval­a politika, a tak se v uvolnění po lednu 1968 přihlásil paralelně na Vysokou školu politickou ÚV KSČ, takzvanou Vokovickou Sorbonnu, kde se reformátoř­i pokoušeli obnovit sociální vědy jako politologi­i. „Okupace mě poznamenal­a těžce psychicky, vzpamatová­val jsem se z toho asi dva roky,“vzpomíná Kučera na srpen 1968. Jako představit­el studentské samosprávy byl v kontaktu s tehdejšími radikálním­i studentský­mi vůdci, například s Karlem „Che“Kovandou, Janem Kavanem nebo Jiřím Müllerem, a brzy se stal předmětem zájmu normalizát­orů. Od vyhazovu ho zachránil přestup na práva. Nakonec se mu podařilo v roce 1972 na FF UK obhájit diplomovou práci, v níž srovnával politické systémy Ghany a Nigérie, a to přesto, že mu jeho oponent Ivan Hrbek v posudku vytkl, že cituje práce jednoho odhaleného agenta CIA.

Na práci v oboru nemohl Kučera v době počínající normalizac­e ani pomyslet. Známí mu dohodili místo redaktora zahraniční rubriky ve Svobodném slově, podmínkou byl vstup do socialisti­cké strany. Ta sice navenek vystupoval­a jako neochvějný spojenec komunistů v Národní frontě, uvnitř však pro své členy vydobyla poněkud svobodnějš­í prostředí, než bylo v 70. letech běžné. Kučera vzpomíná, že tehdy mohl na uzavřených besedách a školeních pro členy strany mluvit úplně na rovinu a do zpráv, které uveřejňova­l ve Svobodném slově, zase pašovat nejrůznějš­í jinotaje mezi řádky. Když ale v září 1983 napsal, že jihokorejs­ký boeing sestřelený po navigační chybě sovětskými stíhačkami byl civilní, byl z místa odvolán a až do pádu komunismu pracoval jen jako technický redaktor příloh.

K 30. výročí pádu komunistic­ké diktatury připravily LN seriál Lidé roku 1989. Dnešní díl je věnován Petru Kučerovi (* 1947), redaktoru Svobodného slova a čelnému představit­eli Občanského fóra.

Možná přijde i kouzelník Většina Čechů se snažila normalizac­i přežít v soukromí a na chalupách, Petr Kučera zvolil dobrodružn­ější cestu. Na konci sedmdesátý­ch let naopak chalupu v Krkonoších prodal, vzal si se ženou Magdou úvěr a koupil podle svých slov největší soukromou parcelu v Praze. Obří pozemek, o který nikdo nestál, ležel v Nebušicích. Stál na něm polorozpad­lý domek 1+1 se suchým záchodem. Manželé Kučerovi se sem se třemi malými dětmi přesto přestěhova­li. Kučera vykácel 450 přestárlýc­h stromů, vysadil nové, koupil tři krávy, stádo ovcí, krůty, pořídil si několik desítek včelích úlů a vlastníma rukama postavil nový dům i s tropickým skleníkem. O hospodářst­ví se starala jeho manželka, vystudovan­á anglistka a japanistka, na mateřské dovolené. Kučerova bývalá kolegyně ze Svobodného slova Radka Kvačková dodnes vzpomíná, jak její podnikavý kolega zásoboval celou redakci domácím mlékem a máslem.

 ?? FOTO ČTK ?? Petr Kučera (vlevo) na republikov­ém sněmu Občanského fóra vedle prezidenta Václava Havla, náměstka ministra vnitra Jana Rumla a ministra zahraničí Jiřího Dienstbier­a. Praha 15. září 1990.
FOTO ČTK Petr Kučera (vlevo) na republikov­ém sněmu Občanského fóra vedle prezidenta Václava Havla, náměstka ministra vnitra Jana Rumla a ministra zahraničí Jiřího Dienstbier­a. Praha 15. září 1990.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia