Lidové noviny

Koráby neodplují

-

do sběru rezavou kramli a z ní pak v železárně udělají novou. Moje pošetilá představa byla hodně daleko od pravdy. Z mých petflašek a plastových pytlíků nikde nikdo neudělal nové pytlíky a nové petflašky. Oni to navezli do kontejnerů a naložili na oceánské koráby a odvezli do Číny, a když ta cukla, do Vietnamu, Laosu,… Čtu, že v Asii jsou teď kopce a v nich je sto dvacet milionů tun plastového odpadu.

Copak tam s tím asi dělají? S asijskou metodou mám jednu osobní, obávám se že reprezenta­tivní zkušenost. Při cestě Tibetem jsem náhodou byl u toho, jak mniši uklízeli okolí kláštera Däpung. Běhali po kopcích, snášeli petflašky a pytlíky, házeli na hromadu a pak to všechno pěkně zapálili a bylo uklizeno.

To jsem ještě nevěděl, co se doopravdy děje s obsahem těch našich žlutých kontejnerů.

Když teď o tom přemítám, říkám si, dobře tak. Dobře, že už nebudeme vozit naše odpadky přes půl světa. Budeme je muset likvidovat sami, a to nikoli metodou někdo někde nějak.

Musí nastoupit logické uvažování. Recyklace je obtížná a zdá se, že nemožná. Jak chcete znovu použít potrhaný zbytek plastového obalu od sýra? Zakopávat to do země? Při tom pomyšlení se otevírá kudla v kapse. Jediné schůdné řešení nabízí spalovna a tím se dostaneme k jádru věci.

Jakmile se totiž začne uvažovat o životním prostředí, jde rozum stranou a nastupují vášně často až fanatické. Spalovna odpadu, to je něco mezi uhelným velkodolem a atomovou elektrárno­u. Je to ďáblovo dílo a jako takové je předmětem toho nejhoršího odsouzení. S těmi velkodoly a atomovými elektrárna­mi je to dnes, jak se zdá, vyřešené. Fanatismus zvítězil, všechno vyřeší daň na fosilní paliva, automobily přestaneme vyrábět, budou jen elektroaut­a poháněná větrníky a nastane zelený ráj. Už vbrzku, někdy kolem roku 2050.

Ovšem ty hory plastových odpadů, ty se začnou vršit hned, jak přestanou vyplouvat kontejnero­vé koráby. Doufám, že nás přinutí k racionální­mu uvažování bez fanatismu a předpojato­sti.

Doufám… Jak vidíte, můj optimismus je nevyléčite­lný. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia