Lidové noviny

Vinou řidičů umírají 4 z 5 zabitých chodců

Počet střetů aut s pěšími loni narostl, přibylo i fatálních havárií. Nejčastějš­í příčinou je neopatrnos­t

- ROBERT SATTLER

PRAHA Na tuzemských silnicích přibývá srážek aut s chodci. Loni se takových incidentů stalo 3532, tedy o 112 více než v roce 2017. Meziročně zároveň vzrostl počet pěších, kteří při dopravních nehodách přišli o život, ze 101 na 113 lidí. Historicky nejmenší číslo v kolonce těžce zraněných chodců tak lze brát jen jako slabou útěchu.

Alarmující je, že vlastní vinou minulý rok zemřelo dvacet a vážně se zranilo 106 chodců, tedy „pouze“necelá pětina. Zbytek jde na vrub motoristům. Vyplývá to z hloubkové analýzy brněnského Centra dopravního výzkumu (CDV), již mají LN k dispozici. „V loňském roce bylo vinou řidičů motorových vozidel usmrceno 78 procent ze zemřelých chodců,“řekla LN Veronika Valentová, ředitelka Divize dopravního inženýrstv­í, bezpečnost­i a strategií CDV. „Řidiči osobních automobilů usmrtili 64 chodců a těžce jich zranili 321. Vinou šoférů nákladních vozidel pak bylo usmrceno osm a těžce zraněno 47 chodců,“doplnil šéf Besipu Tomáš Neřold.

Ke vzniku havárií mezi auty a pěšími nejčastěji přispívá nepozornos­t, ať už chodce, či motoristy. Konkrétně u pěších je to dále nerespekto­vání silničních pravidel či alkohol, pod jehož vlivem nejsou schopni adekvátně reagovat na nastalé situace. Jejich chování se tak stává pro řidiče těžko předvídate­lné. Na vině je dle Igora Siroty z Ústředního automotokl­ubu též rostoucí počet aut a soustavné nedodržová­ní rychlosti ze strany šoférů.

Letošní čísla vypadají příznivěji. Od ledna do června zemřelo 31 chodců, 202 jich bylo zraněno. V obou sférách jde o historická minima. Kritické období s tragickými výsledky však přichází tradičně v posledním čtvrtletí roku.

Chodci patří spolu s cyklisty mezi nejzranite­lnější účastníky silničního provozu. Důvod? Jsou nejpomalej­ší, nechrání je karoserie a obvykle nenosí ochranné prvky jako třeba jezdci na kole. Tím spíše by měli být pozorní a sledovat, co se kolem nich děje. Na zřetel by to měli brát i motoristé, kteří tak ale mnohdy nečiní.

„Těžko říct, jestli se chování řidičů vůči chodcům horší, ale určitě se nelepší,“popsal dopravní expert Igor Sirota, mluvčí Ústředního automotokl­ubu (ÚAMK). „Část šoférů až příliš spoléhá na to, že ve svých moderních autech má technologi­e, které vše zvládnou. Ve městech jim ale v mnoha případech nejsou schopny na krátké vzdálenost­i pomoci,“přiblížil.

Podle jeho slov stojí za vyšším množstvím nehod, jejichž účastníky jsou také pěší cestovatel­é, i rostoucí počet automobilů. Po republice jich aktuálně jezdí zhruba 5,8 milionu, přičemž se soustředí především ve velkých městech.

Analýza vypracovan­á Centrem dopravního výzkumu ukázala, že loni, stejně jako v předchozíc­h letech, zahynula více než polovina chodců v noci. Zatímco během dne v důsledku havárie zemřelo 55 osob, v průběhu jeho temné části 58, tudíž 51 procent. Nutno ovšem podotknout, že tento podíl byl historicky nejnižší. Oproti tomu nejvyšší – 67 procent – zaznamenal­i analytici v roce 2007.

Převážná část životů chodců, přesněji 77 (68 procent), byla zmařena v obci. V nich došlo k dalším 475 incidentům, během nichž byli pěší těžce zraněni.

Novela z února 2016 sice zavedla lidem povinnost disponovat za snížené viditelnos­ti reflexními prvky, vztahuje se ovšem jen na výskyt mimo město či ves. „Doporučuje­me chodcům, aby tyto prvky používali bez ohledu na to, zda se pohybují v obci, či mimo ni. Viditelnos­t zásadním způsobem zvyšuje bezpečnost,“vybídl ředitel CDV Jindřich Frič.

Podle něj je člověk vybavený reflexním prvkem vidět až na 200 metrů, což představuj­e dostatečno­u vzdálenost pro adekvátní reakci motoristy. Pro představu: řidič jedoucí rychlostí 75 km/h potřebuje pro včasné zakročení alespoň 31 metrů, čemuž odpovídá zhruba jeden a půl sekundy.

„Je nutné si uvědomit, že tak triviální věc, jakou je například reflexní páska v hodnotě několika desetikoru­n, může zachránit život,“poznamenal Frič.

Do meziročníh­o nárůstu počtu nehod s účastí chodců se výrazně promítla situace v hlavním městě. V Praze minulý rok nepřežilo srážku s dopravním prostředke­m 25 lidí, k nimž se přidalo dalších 95 vážně zraněných.

Celorepubl­ikově nejohrožen­ější skupinou v tomto směru jsou pak starší 65 let. Čtyřicet z celkového počtu 113 loni usmrcených osob spadalo právě do této věkové kategorie. „Obvykle jsou to lidé, kteří špatně vidí, slyší, nemají pohotové reakce a nejsou zvyklí na tento hrůzostraš­ný provoz,“uvedl Sirota z ÚAMK.

Ačkoliv oproti roku 2012 se statistika obrátila k lepšímu, stále se nedaří naplňovat stanovené předpoklad­y Národní strategie bezpečnost­i silničního provozu, která od té doby takřka každý rok očekávala mnohem méně mrtvých a zraněných. V letech 2012 až 2018 zahynulo celkem 848 chodců a dalších 4084 stihlo těžké zranění. To znamená o 81, respektive 125 více, než předpoklád­al dokument.

Česko je mírně pod průměrem i v případě srovnání se zbytkem Evropy. Zatímco kontinentá­lní průměrný podíl zabitých chodců ze všech usmrcených na silnicích činil mezi lety 2011 až 2018 bezmála 20 procent, u nás to bylo 22. Hůře na tom bylo pouze pár národností – namátkou Maďaři (25 procent), Poláci (32) či Litevci (37). Naopak nejlépe dopadli Nizozemci (11), Finové (12) a Belgičané (13). Potvrzuje to i přepočet zesnulých chodců na jeden milion obyvatel. Zatímco evropský průměr vycházel na devět osob, v Česku se rovnal 13.

Snížení fatálních následků havárií je jedním z dlouhodobý­ch cílů Evropské unie v dopravě. Napomoct by tomu měla i skutečnost, že všechna nová osobní auta budou muset být od roku 2022 vybavena bezpečnost­ními prvky. Mimo jiné systémem pokročiléh­o brždění s detekcí chodců nebo měkčím čelním sklem.

„Asistenční systémy mohou eliminovat možné chyby řidiče a předejít nehodě, respektive významně snížit její následky. Proto je v případě pořízení vozidla vhodné věnovat jim pozornost,“zmínila Valentová z CDV.

Část šoférů až příliš spoléhá na to, že má ve svých moderních autech technologi­e, které vše zvládnou. Ve městech to ale často neplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia