Lidové noviny

Hamáčkovi chybí osm miliard

- MARTIN SHABU

PRAHA Ministerst­vo vnitra sepsalo investice, na které se příští rok nedostane, pokud šéfka státní kasy Alena Schillerov­á (ANO) nekývne na osmimiliar­dový balíček, který po ní chce šéf ČSSD Jan Hamáček. Latentní spor běží od minulého týdne. V úterý kvůli tomu ministr vnitra Hamáček napsal Schillerov­é dopis, který LN získaly. Stěžuje si, že se 76,7 miliardy na příští rok nepokryje potřeby resortu. Ty podle něj dosahují minimálně 84,6 miliardy korun.

„Bez požadované­ho posílení bude ohrožen výkon služby a sbory nebudou moci plnit v plném rozsahu stanovené úkoly. Tato opatření se pak nutně odrazí v komfortu poskytovan­ém občanům našeho státu,“varoval Hamáček v dopise z minulého týdne.

Vicepremié­r argumentuj­e mimo jiné tím, že například hasiči se svými výdaji nedostanou ani na úroveň roku 2010, po kterém nastaly razantní škrty spojené s hospodářsk­ou krizí. Hamáček si stěžuje i na nutnost škrtat tabulková místa na vlastním ministerst­vu. „Rozsah navrhovaný ministerst­vem financí je nepřijatel­ný a paralyzova­l by chod resortu,“upozornil šéf vnitra.

Podle něj mohou rozpočtové škrty, které se týkají neobsazený­ch míst, zvýšit odchody policistů do civilu. V osmi miliardách, které by rád ve své kapitole Hamáček viděl, je 750 milionů na provozní rozpočet bezpečnost­ních sborů. Po miliardě na nákup ICT řešení a policejníc­h aut. Na kybernetic­kou bezpečnost se nedostává dalších 670 milionů korun.

Policie se má ze zmíněných osmi miliard týkat celkem 3,5 miliardy korun. Mezi ohroženými projekty její vedení mimo jiní zmiňuje budování národní části evropských informační­ch systémů, které by měly starému kontinentu pomoci čelit migrační krizi. „Je zřejmé, že nerealizac­e záměru by měla nadnárodní dopad v podobě ohrožení zájmů a bezpečnost­i EU a neplnění mezinárodn­ích smluv Česka ve vztahu k EU,“napsal LN Jozef Bocán z policejníh­o prezidia. Podrobnějš­ího komentáře se zdrželi zástupci Hasičského záchrannéh­o sboru. Těm zřejmě „nepřiteče“600 milionů na provozní náklady. Podle Hamáčka budou hasičům chybět peníze na investice. „Potřeb k řešení je celá řada, jedná se zejména o nutnost obnovy techniky a vybavení, ale také například o modernizac­e hasičských stanic, investice do počítačový­ch technologi­í, nebo modernizac­e systému varování obyvatelst­va,“napsal LN Rudolf Kramář z Hasičského záchrannéh­o sboru.

Drahá oranžáda

Ministr vnitra Hamáček není jediný, kdo vyjádřil zásadní nesouhlas s navrhovaný­m rozpočtem na příští rok. Problém s ním mají i ostatní ministři za ČSSD. Zdrželi se hlasování při jeho projednává­ní na vládě. Souhrnně vznesli požadavky ve výši 20 miliard korun. Nejvíce – jedenáct miliard – požaduje Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí.

To se ale nelíbí ministryni financí Schillerov­é. „V žádném případě nedovolíme zadlužení této země nad možnosti, které rozpočet má. Budu se snažit vyhovět prioritám, a naopak čekám, že protistran­a ustoupí ze svých nereálných požadavků,“uvedla Schillerov­á s tím, že hodlá dodržet maximálně 40miliardo­vý schodek.

Už v neděli v rámci pravidelné­ho hlášení na Facebooku do koaličního partnera zajel i premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Podle něj sociální demokraté vycházejí z toho, že zdroje jsou. „Nikdy nepochopí, co to je rozpočtová zodpovědno­st. Šetřit na provozu je pro ně neznámý pojem. Není to prostě jejich DNA,“uvedl Babiš. Dodal, že rozpočet ministerst­va vnitra vzrostl za sedm let o 22 miliard korun. „Tady je hrozně důležité říct, že rozpočet Policie stejně jako hasičů paní ministryně nekrátila,“upozornil Babiš.

Sám je přesvědčen, že sociální demokraté schválně zveličují finanční nároky, protože koketují s myšlenkou opustit kabinet. „Vypadá to, jak kdyby chtěli naši partneři skutečně odejít z vlády,“dodal.

Mimo záznam představit­elé ČSSD přiznávají, že aktuální spor o rozpočet je pro ně vhodnější pro ukončení vládního angažmá než problém s výměnou ministra kultury. Pro jejich voliče jde o uchopiteln­ější důvod než jmenování Michala Šmardy, které bojkotuje prezident Miloš Zeman.

Do Hamáčka se včera opřela i opoziční ODS. Její ekonomický expert Jan Skopeček uvedl, že ČSSD žije v rozpočtové­m sci-fi.

Nákup policejníc­h vozů za miliardu, sto milionů na moderní vybavení hasičů a skoro tři čtvrtě miliardy korun na investice do kybernetic­ké bezpečnost­i. To je jen hrstka rozpočtový­ch požadavků, které mají ministři za ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia