Lidové noviny

„Cyklogang“ohrožoval pěší na náplavce

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Místo cvičných dopravních kuželů si skupinka cyklistů „postavila“pro svůj slalom do cesty návštěvník­y pražské náplavky u Rašínova nábřeží. Jako zázrakem se jim ve vysoké rychlosti podařilo srazit se „jen“s jedním člověkem. Svou jízdu si natáčeli na sportovní kamery, sestříhaný záznam z nich se v sobotu objevil na facebookov­ém profilu Cyklista pražský.

Na videu najíždějí na náplavku od galerie Mánes a po většinu jízdy udržují poměrně vysokou rychlost. V té se proplétají mezi návštěvník­y, kterých je v létě v podvečerní­ch hodinách na náplavce tradičně hodně.

Během jízdy se snaží držet na pruhu vymezeném pro cyklisty, kde se však v daný čas nachází velké množství lidí.

Srážka s mužem

Zřejmě nejkritičt­ější moment přichází před Palackého náměstím, kdy jeden z cyklistů při bezohledné jízdě najede do muže stojícího před jednou ze zakotvenýc­h lodí. Okamžitě ale nasedá na kolo a s ostatními pokračuje v jízdě.

Dotyčný cyklista z kola později dokonce spadne, když se pokouší vyhnout muži na kole v protisměru. Při pádu ohrozí několik lidí sedících na kraji vody. Opět sbírá kolo a odjíždí. Několik nic netušících lidí cyklistům málem vkročí přímo pod kola, jindy předvádějí členové „cyklogangu“jízdu na zadním kole.

Spolek Auto*Mat, který cyklistick­ou dopravu podporuje, pro počínání pětice jezdců pochopení neměl. Na svých stránkách jízdu mladíků popsal jako „bezohledné a nebezpečné chování“a celou akci odmítl.

Problémy v soužití

Zároveň ale jeho členové naznačili, že jízda poukazuje na údajně neutěšený stav cyklistick­ého pruhu na zaplněné náplavce a Praha 2 podle nich tento problém ignoruje.

„Problém je to pro obě strany: jak pro chodce, kteří cyklisty na náplavce příliš nevnímají, a cítí se pak cyklisty ohroženi, tak pro cyklisty, kteří se potom nemají jak bezpečně dostat přes centrum města,“řekl LN člen spolku Vratislav Filler, který je členem cyklokomis­e Magistrátu hlavního města Prahy. Podle něj projede po náplavce okolo patnácti set cyklistů denně a problémy v jejich soužití s chodci jsou na denním pořádku. „Bohužel, ze strany Prahy 2 vnímáme nezájem až odmítání,“dodal Filler s tím, že nejlepším řešením by prý bylo dostat cyklisty spíše nahoru na nábřeží, kde by podle něj měly být zřízeny cyklopruhy.

Za stejně bezohledno­u považuje jízdu z videa i Josef Gál, vedoucí odboru dopravy z úřadu městské části Prahy 2. Odmítá ale, že by druhá městská část tuto záležitost ignorovala; musela prý učinit kompromis vzhledem k námitkám policie, která upozorňova­la na nedostateč­ný prostor pro zřízení cyklopruhů. „Vozovka je vyznačena piktogramy upozorňují­cími na větší výskyt cyklistů,“popsal současný stav Gál.

 ?? REPRO LN ?? Kolize. Těsně před Palackého náměstím jeden z cyklistů najel do muže stojícího před zakotvenou lodí.
REPRO LN Kolize. Těsně před Palackého náměstím jeden z cyklistů najel do muže stojícího před zakotvenou lodí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia