Lidové noviny

Soudce: Úplatky jsem nebral

-

PRAHA Soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer se ve včerejším hlavním líčení ostře ohradil proti obžalobě, podle níž za úplatky zmanipulov­al několik odvolacích řízení. Popřel obvinění, že práci jeho senátu ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Zkritizova­l postup a údajnou podjatost policie. Uvedl, že ho uráží, že správnost rozhodován­í vrchního soudu hodnotili „policejní kapitáni bez právního vzdělání“. Obžaloba tvrdí, že Elischer dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyen Quoc Hunga, pro kterého v neveřejnýc­h rejstřícíc­h lustroval řadu stíhaných Vietnamců. V několika případech pak údajně Vietnamcům zmírnil či naopak zvýšil trest.

„Nikdy jsem nepřijal peníze, abych rozhodoval nezákonně. Ostatní obžalované kromě pana Hunga neznám, nikdy jsem se s nimi nesetkal, vietnamsky neumím,“řekl Elischer u pražského městského soudu.

Devětapade­sátiletý muž tvrdí, že rozhodoval vždy nestranně a spravedliv­ě. Kolegovi Ľubomírovi Klimáčkovi, který v jejich senátu rozděloval případy, si podle vlastních slov nikdy neřekl o přidělení konkrétní věci. „Trvám na tom, že nikoho z členů senátu jsem nikdy neovlivňov­al v jeho rozhodnutí. Všechna rozhodnutí byla výsledkem diskuse. Také se musím důrazně ohradit proti tomu, že by mě pan Hung naváděl k trestné činnosti nebo mi ji nějakým způsobem organizova­l,“uvedl soudce.

Elischer vyzdvihl, že prověrka jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádnéh­o. Podivil se také nad tím, že státní zástupci nenapadli jeho rozsudky dovoláním nebo jinými mimořádným­i prostředky, pokud měli indicie, že rozhodnutí nejsou v pořádku. Podle něj to neudělali, protože by se dověděli, že rozhodován­í jeho senátu bylo správné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia