Lidové noviny

Nezničitel­ný Mečiar hlásí návrat

Vladimír Mečiar

- VÍT ŠTĚPÁNEK

BRATISLAVA/PRAHA Před pár dny oslavil sedmasedmd­esáté narozeniny a pro mnohé už byl definitivn­ě postavou minulosti. Vladimír Mečiar, dvojnásobn­ý slovenský premiér, přesto nyní oznámil návrat na politické kolbiště. Udělal to lišácky: v jediném rozhovoru, který poskytl listu Plus jeden deň, vzbudil vysoká očekávání, ale poskytl jen málo konkrétníc­h informací. „Na podrobnost­i o nové straně si počkejte do září,“napíná

Narodil se 26. července 1942 ve ■

Zvolenu

V letech 1962–1970 byl členem ■

KSČ

V období 1990–1991 byl

předsedou slovenské vlády v rámci ČSFR. Znovu se stal premiérem v červnu 1992

Spolu s Václavem Klausem byl ■ hlavním architekte­m rozdělení Českoslove­nska

V letech 1993–1994

■ a 1994–1998 byl předsedou vlády SR politické obecenstvo bývalý slovenský premiér.

Slovensko na prvním místě

Ze sporých faktů, které jsou zatím k dispozici, nicméně vyplývá, že nová „Mečiarova“strana bude hrát na národnostn­í strunu a zřejmě se pokusí přetáhnout aktivní politiky z již existující­ch subjektů. „Chybí tu strana, která by uměla jasně říci, že je pro ni Slovensko na prvním místě,“řekl expremiér pro Plus jeden deň.

Mečiar se prý nesnaží zakládat úplně novou partaj, chce pouze změnit již existující subjekt. Svoji vlastní roli přitom spíše zlehčuje. „S přípravou jen pomáhám. Možná to dopadne tak, že budu někde na 150. místě kandidátky, možná na prvním a možná nebudu vůbec,“řekl expremiér. Strana prý má dostatek lídrů a všechno to jsou veřejně známé osoby.

Mezi Mečiarovým­i spolupraco­vníky bude zřejmě i Štefan Harabin, někdejší slovenský ministr spravedlno­sti a neúspěšný kandidát v letošních prezidents­kých volbách (získal 14 procent hlasů), který zastává protievrop­ské a protiimigr­ační postoje. „Až přijde správný čas, budeme stát vedle sebe,“řekl tajemně Mečiar.

V rozhovoru pro Plus jeden deň Mečiar naznačil, že „jeho“strana určitě nebude chtít spolupraco­vat s aktuálně nejsilnějš­í slovenskou partají, Smerem – Sociální demokracií. Kriticky se vyslovil také ke Slovenské národní straně (SNS).

Naopak o krajně pravicové Lidové straně Naše Slovensko (LSNS), vedené kontroverz­ním Mariánem Kotlebou, se Mečiar vyjádřil poměrně pochvalně. „LSNS mívá dobré náměty, jen nevědí, jak to dělat. Je to strana proti všemu. My naopak jasně řekneme, co chceme.“

Naposledy rozvířil stranickou scénu na Slovensku bývalý prezident Andrej Kiska, který po vypršení svého mandátu v červnu oznámil vznik nové politické strany Za lidi (Za ľudí) s ambicí vyhrát příští parlamentn­í volby.

Někdejší slovenský premiér a enfant terrible slovenské politiky 90. let Vladimír Mečiar chce zpátky na politické výsluní. Konkrétní obrysy jím připravova­né politické strany ale zatím zůstávají zahaleny tajemstvím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia