Lidové noviny

Rozpočtové hry

ČSSD se chce připomenou­t voličům

- Marek Hudema

Česko má tradičně koaliční vlády a k tomu patří také tradiční hádka o státní rozpočet. Ministři se přetahují o peníze pro své resorty, zástupci jedné koaliční strany hlasitě naříkají, že jim ministr financí od konkurence nedává dost peněz na „nutné priority“. Letos jde o střet hnutí ANO, které má premiéra i státní kasu, a ČSSD. Koaliční přestřelka je navíc vylepšena o mimořádně zdůrazňova­nou stranickos­t a to, že vzhledem k výši rozpočtu jde vlastně o „drobné“.

Stručně shrnuto, sociální demokracie si stěžuje, že jejích pět resortů – ministerst­va vnitra, sociálních věcí, kultury, zemědělstv­í a zahraniční­ch věcí – nemá dost peněz. Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerov­á jim ale přidat nechtějí a vykreslují sociální demokracii jako partu nezodpověd­ných rozhazujíc­ích děcek. Připomeňme: bitva se vede o dvacet miliard, výdaje rozpočtu jsou téměř 1,6 bilionu korun, zásadní střet se tedy vede o jedno a čtvrt procenta výdajů. Podle Babiše mají socialisté v genech heslo bývalého premiéra Vladimíra Špidly „zdroje tu jsou“a Schillerov­á citovala prvorepubl­ikového premiéra Antonína Švehlu, že rozdávají koláče, které neupekli, protože snědli těsto dřív, než stačilo vykynout.

Předseda Jan Hamáček proto napsal premiérovi dopis. Tvrdí, že se na Česko řítí kalamita. Může být ohrožena bezpečnost obyvatel, digitaliza­ce veřejné správy, boj se suchem, obnova lesů po kůrovcové kalamitě i činnost ministerst­va zahraničí. Včetně toho, jak tvrdí Hamáček, že se Česko kvůli nedostatku peněz nebude moci dostatečně ohradit proti případnému přerozdělo­vání uprchlíků v Evropě. Sociální demokraté teď prý uvažují i o vystoupení z vlády, i když se jim z ministerst­ev vůbec nechce.

Zní to, jako by se hroutil stát – ale jen v resortech spravovaný­ch ČSSD. Chtějí tím socialisté říci, že všude jinde, třeba na ministerst­vu školství či ministerst­vu zdravotnic­tví, je peněz dost? Nebo má celá vláda jen priority týkající se jejich ministerst­ev? Či snad mají sociální demokraté program jen pro své resorty a třeba o učitele, lékaře či pacienty, tedy navýsost sociální věci, se nestarají? Samozřejmě ne. Jen mají dobrý dojem, že nejsou moc vidět, že je ve vládě zastiňuje ANO, že jim nepomohl spor kolem ministra kultury a v příštích volbách by mohli vypadnout z parlamentu. A protože se zdá, že veřejnost nezajímá program, soustředí se na peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia