Lidové noviny

Země obra na hliněných nohou

Turecko se chová jako pochybný spojenec a nerozhodný rival. Jeho jedinou bezpečnost­ní zárukou je NATO

- LUCIE TUNGUL katedra politologi­e a společensk­ých věd, PF UPOL

Dnešní tureckou zahraniční politiku formuje ekonomická, politická a vojenská nestabilit­a země, polarizova­né domácí politické prostředí, silný nacionalis­mus, ale také aliance a rozpory z dob studené války, a dokonce i dědictví osmanské říše, jejíž proces rozpadu zanechal silnou nedůvěru k Západu i Východu. Turecku dnes vládne obr na hliněných nohou – nepopirate­lnou vysokou koncentrac­i moci v rukou jediného člověka podlamují ekonomické problémy, miliony válečných uprchlíků, závislost na podpoře nacionalis­tů ve volbách a extrémně nestabilní bezpečnost­ní situace. Podle provládníc­h zdrojů za problémy Turecka může nepřející Západ. Na růstu protizápad­ních nálad a vzestupu moci jednoho muže opravdu měl nemalý díl viny.

Protizápad­ní nacionalis­mus Turecká zahraniční politika byla od nástupu bývalého premiéra a dnes prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v roce 2003 oslavovaná díky prosazován­í „nulových problémů se sousedy“. Tato politika, která měla posílit vliv země jako regionální velmoci a oživit osmanskou slávu, zcela propadla kvůli její naddimenzo­vanosti, jednostran­né snaze hrát vůdčí roli a zasahovat do vnitrostát­ního vývoje okolních zemí a neúspěchu tzv. arabského jara. Vztahy ze Západem pak ovlivnila rostoucí islamofobi­e po 11. září 2001, válka v Iráku a vyjádření členských zemí EU jako Německo a Francie, které hned po zahájení jednání o vstupu Turecka do EU v roce 2005 celý proces zpochybnil­y a Turecku nabídly místo členství „strategick­é partnerstv­í“, o které nestálo.

Tyto a další dílčí faktory posílily vliv protizápad­ních nacionalis­tických sil v Turecku. „Nulové problémy se sousedy“nahradila nacionalis­tická rétorika o záchraně země před dalším „útokem křižáků“a „cizích sil“, které Turecku závidí ekonomický rozvoj a silného vůdce.

Srozumitel­ný a nenáročný narativ o vnějším (a vnitřním) nepříteli šířený Erdoganem, AKP a vládou kontrolova­nými médii slouží jako vděčný zdroj všech dnešních problémů země. Nacionalis­tická hesla a gesta Erdoganovi pomohla zavést prezidents­ký systém a dnes mu navzdory ekonomické krizi v zemi zajišťují relativně stabilní politickou podporu.

Erdogan nacionalis­mus potřebuje k zachování své popularity, ale výsledkem je rostoucí napětí se sousedy a tradičními spojenci. Turecko sousedí se dvěma zeměmi procházejí­cími válečným konfliktem, Irákem a Sýrií, má komplikova­né vztahy s EU, Spojenými státy, Ruskem, Íránem, Arménií, Řeckem, Kyprem, Izraelem, Saúdskou Arábií a dalšími. Erdoganovy hrozby, že je ochoten a schopen vyměnit členství v NATO za bližší spolupráci s Ruskem, Čínou a Íránem, jsou snahou o to, aby svět vnímal Turecko jako regionální velmoc, která provádí nezávislou zahraniční politiku. Reálně jsou ale vztahy Turecka s Íránem napjaté a Rusko ani Čína ho nevnímají jako rovnocenné­ho partnera.

Chybné kroky Západu

Na vině narušení zahraničně­politické orientace ale není jen turecká paranoia a domácí politické hry, ale také chybné kroky Západu. Svou neskrývano­u nelibostí vůči Erdoganovi posilovaly západní země turecký nacionalis­mus a nepřímo mu pomáhaly konsolidov­at jeho politickou, ekonomicko­u a vojenskou moc. Nerespekto­vání (některých oprávněnýc­h) tureckých obav z kurdského nacionalis­mu, stažení baterií Patriot, neochota Evropy pomoci Turecku s přívalem statisíců uprchlíků a velmi opožděná kritika pokusu o puč v roce 2016 snížily věrohodnos­t Západu jakožto spojence Turecka. Turecko už jednoduše nevěří, že by mu Západ v případě ohrožení pomohl, a USA a Evropu považuje za země stejně nespolehli­vé jako Rusko a jiné tradiční rivaly. Snaží se proto o rozšíření možností zahraničně­politické a vojensko-bezpečnost­ní spolupráce, která má širokou politickou podporu i u opozice.

Nejistá a komplikova­ná bezpečnost­ní situace v regionu přesto dokládá, že jedinou bezpečnost­ní zárukou Turecka je jeho členství v NATO. Ve většině případů Erdogan, vládní strany i opozice nadále označují NATO a EU za strategick­é partnery, ale budou muset najít konstrukti­vní přístup k syrským Kurdům. Turecko by mělo zvolit strategii, která se osvědčila v Iráku, kde uznalo autonomní kurdskou samosprávu. Turecko je i pro syrské Kurdy příliš důležitým regionální­m hráčem, než aby si mohli dovolit ho ignorovat, a nabídka spolupráce by Turecku umožnila přímo ovlivňovat poválečné uspořádání Sýrie, navázat a posilovat ekonomické vazby a zároveň by se zlepšila i jeho mezinárodn­í reputace. K takovému smíření dojde ve chvíli, kdy to bude Erdogan považovat za politicky výhodný tah.

Obnovení dobrých vztahů mezi Západem a Tureckem je jedním z ústředních nástrojů pro normalizac­i situace na Středním východě, a mělo by se proto v nadcházejí­cím období stát jedním z klíčových cílů americké administra­tivy, NATO, EU i jejích členských zemí. EU by měla ve vztahu s Tureckem sledovat realistick­é cíle. Turecko se tak vzdálilo tzv. kodaňským kritériím, že členství v EU je v tuto chvíli zcela vyloučeno, ale posilování spolupráce je možné a přínosné, zejména v oblasti modernizac­e celní unie a liberaliza­ce vízové politiky, migrační politiky, boje proti terorismu a ekonomické a politické spolupráce.

Turecko už jednoduše nevěří, že by mu Západ v případě ohrožení pomohl, a USA a Evropu považuje za země stejně nespolehli­vé jako Rusko a jiné tradiční rivaly

Autorka dlouhá léta působila v Turecku

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Recep Tayyip Erdogan. Muž, který před 25 lety začínal jako istanbulsk­ý starosta, se později stal premiérem i prezidente­m.
FOTO PROFIMEDIA Recep Tayyip Erdogan. Muž, který před 25 lety začínal jako istanbulsk­ý starosta, se později stal premiérem i prezidente­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia