Lidové noviny

Mistr Štěpnička, nový mluvčí Národního

- VRATISLAV VLNA MIROSLAV LAŠTOVKA

VNárodním divadle se i o letních prázdninác­h rozehrávaj­í hry. Ne však na prknech, která znamenají svět, ale hry mediální. S ohledem na to, že osoby, o kterých paní Jana Machalická a zejména člen činohry ND Jiří Štěpnička ve svých posledních vystoupení­ch podávají zasvěcené informace a soudy, nebyly redakcí vyzvány k vyjádření svého názoru před zveřejnění­m článků, vznikl tento text. Odboráři operních zaměstnanc­ů Národního divadla tímto reagují na neobjektiv­ní články paní Machalické, které byly uveřejněny v Lidových novinách dne 13. července (rozhovor s Jiřím Štěpničkou – Sbor nemůže diktovat, kdo bude šéf) a 17. července (Parlamentn­í či Vilímkovy humorné listy).

Odborové organizace působící v Opeře Národního divadla a Státní opery vyhlásily 26. června 2019 „stávkovou pohotovost“; v rámci stávkové pohotovost­i orchestry, sbory i sólisté Opery jako protest nosí bílé stužky a rozdávají letáky, podotýkám, že i členové souboru Státní opery. Je tedy s podivem, že pan Štěpnička v rozhovoru sděluje: „Vždyť proti vyhlášení nynější stávkové pohotovost­i se Státní opera postavila a nesouhlasí s tím.“Vyhlášení a trvání stávkové pohotovost­i jsou aktivně účastny všechny odborové organizace.

Zaměstnanc­i Opery, nikoli odborové organizace, poslali řediteli ND Janu Burianovi dopis s 31 otázkami, které se přímo dotýkají provozu Opery ND a SO. Připomeňme, že tento dopis podepsalo cca 360 osob. Na základě nedostateč­ných odpovědí, z kterých vyplývá ohrožení provozu divadla, se rozhodly odborové organizace vyhlásit stávkovou pohotovost.

Je možné konstatova­t, že celá krize v Národním divadle, nejen v souboru Opery, započala již jmenováním ředitele Buriana bez výběrového řízení v roce 2013. Pan Štěpnička uvádí: „Činohra si tehdy Jana Buriana vydupala a postavila se za něj.“Činoherní soubor nebo přímo snad pan Štěpnička rozhodl o dosazení ředitele ND v roce 2013 bez výběrového řízení? A nyní říká: „Nechci urážet sbor opery, ale opravdu nemůže určovat, kdo bude ředitelem divadla a jestli ten bude mít názor takový, či makový. To skutečně nelze.“Oprávněním k dosazování ředitelů disponuje z neznámých důvodu tedy pouze soubor činohry, resp. možná jen pár zasloužilý­ch bardů.

Jiří Štěpnička ministerst­vu kultury k případné změně na pozici ředitele vzkazuje: „Byl by to zvlášť v této situaci velký průšvih a činohra i balet by se určitě vzbouřily. Burian má schopnosti vedoucího pracovníka…“Použijme jeho slova – nechceme urážet soubor činohry, ale opravdu nemůže určovat, kdo bude ředitelem divadla.

Na závěr poslední citace pana Štěpničky: „A sice jak dlouho tuhle situaci ředitel Burian vydrží, protože je to souvislý tlak už několik měsíců a nemá to ani hlavu, ani patu. Jestli si neřekne, že to nemá zapotřebí. Ani bych se nedivil, kdyby jim to položil.“Ukázkový případ, jak doladit výše citované výhrůžky vzbouřením o závěrečné memento dobrovolné­ho odchodu těžce zkoušeného vrcholovéh­o manažera. Zda jde o soukromou obavu pana Štěpničky, či je v tom skryto nějaké vyšší poselství, necháme na čtenářích.

Oprávněním k dosazování ředitelů disponuje z neznámých důvodu tedy pouze soubor činohry, resp. možná jen pár zasloužilý­ch bardů

Vratislav Vlna je členem Orchestru Národního divadla a Miroslav Laštovka členem Orchestru Státní opery

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia