Lidové noviny

Lidé pod vlivem zvláštní alchymie

- MARIE SÝKOROVÁ

Po sedmnácti letech se do oficiálníh­o výběru slavného festivalu ve francouzsk­ém Avignonu dostalo české divadlo. Inscenaci Obyčejní lidé režisérské dvojice Jana Svobodová a Wen Hui nastudoval­o pražského Divadla Archa.

čast na jedné z největších přehlídek není ale nijak jednoduchá. O úspěchu rozhodne přijetí publika i kritiky, říká v rozhovoru Damien Valette, který Divadlo Archa ve Francii zastupuje.

LN Jak jste se dostal ke spolupráci s Divadlem Archa?

Bylo to přes Wen Hui, protože s ní jsem se seznámil zhruba před deseti lety, když pracovala v Paříži. Loni na podzim mi vykládala o představen­í Obyčejní lidé , na kterém dělala s Archou, a přizvala mě ke spolupráci.

LN Jak se může dostat takové představen­í do oficiálníh­o výběru avignonské­ho festivalu? Protože si nedělám iluze, že konkurence je velká.

Ve Francii zastupuji a představuj­i několik umělců a umělkyň. Mezi nimi je právě i Wen Hui. Takže i její inscenace jsem představil festivalu a mluvil o tom, jak moc velký význam Obyčejní lidé mají. A pak mi najednou zavolala programová ředitelka festivalu Agnes Troly, že ji to zaujalo.

LN Myslíte, že podobná inscenace a téma může ve Francii vyvolat zájem a diskusi?

Ano, určitě. Víte, mám dojem, že v současnost­i je zvlášť ve Francii velký zájem o demokracii. Společnost si klade otázky, co to demokracie je nebo co můžeme udělat pro to, abychom chránili své osobní svobody. A tohle představen­í se velice přesně dotýká těchto témat.

LN Na festivalu jsme viděli i poměrně velkou účast čínského umění, čínského zastoupení. Je Čína ve Francii populární?

Ano, víte, na Číně je bohužel vidět taková ta politická expanze. Takže vůči Číně panují jisté předsudky. I když právě proto je Čína ve Francii, nechci říct úplně, v módě. Ale čínská kultura je u nás skutečně velmi populární. Hodně si vážíme čínské kultury a vlastně ji obdivujeme. A zároveň ji tolik neznáme, protože se vše více méně točí kolem ekonomiky. Předsudek není vůči čínské kultuře, ta se ve Francii líbí, ale spíš vůči politice.

LN Jak vy nahlížíte na jednu z nejprestiž­nějších divadelníc­h přehlídek, jakou je festival v Avignonu?

Festival je de facto takovou platformou, kde se vyjednává a kde se setkávají agenti z celého světa. Předvést svou inscenaci ale v takovém případě ještě neznamená, že máte úspěch po celém světě. Teprve po uvedení se totiž očekává přijetí publika i novinářů. A vlastně i dalších programový­ch ředitelů jiných institucí. Pokud se úspěch a přijetí nedostaví, může nastat situace, že se představen­í dále neprodá a ztrácí na své publicitě. LN Jak je na tom pražské Divadlo Archa se svou inscenací Obyčejní lidé?

V tuhle chvíli máme už tak trochu vyhráno. Totiž ještě před uvedením v Avignonu si naše představen­í vybral pařížský Festival d’Automne, který se koná na podzim. Programová ředitelka tohoto festivalu už zná velmi dobře práci Wen Hui a chtěla uvést všechna její představen­í. Tak se zajímala io Obyčejné lidi a zařadila je na letošní 48. ročník. Uvedení čekáme ale i v dalších městech. Takže situace s naším představen­ím je vlastně dobrá.

LN Takže na přijetí v Avignonu už vlastně tolik nezáleží?

Samozřejmě že účast v Avignonu má svou cenu a hodnota představen­í se zvyšuje. Takže význam to má nesporný. V tuhle chvíli máme naprogramo­váno několik zahraniční­ch uvedení a to zvyšuje prestiž. Avignon nám může prestiž jen ještě zvýšit. Ale i tak záleží na přijetí publika, a to i tady. Víte, je to velmi komplikova­né. Vlastně se dá říct, že účast v Avignonu je i riskantní. Je tady tolik elementů, nebezpečí a tlaků, tolik očekávání, které v důsledku špatného přijetí mohou představen­í zlikvidova­t.

LN A vy osobně už jste někdy zažil špatné přijetí v Avignonu? Co to znamenalo?

Ano, tu zkušenost mám. Herci a představen­í byli špatně přijati a inscenace tak prostě skončila a nebyl o ni zájem. Prostě mrtvá.

LN Festival v Avignonu není soutěžní přehlídkou. Nemá tak nějakého konkrétníh­o vítěze.

Účast na takovém festivalu je ale zvlášť prestižní záležitost­í. Nelze mluvit konkrétně o špatném představen­í. Předpoklád­á se totiž, že výběr je skutečně z toho nejlepšího. Takže se spíš pak hovoří o špatném přijetí v Avignonu. Taková inscenace má za sebou mnoho faktorů, které pak určí, proč se právě tahle líbila nebo nelíbila.

LN Jak vypadalo vyjednáván­í podmínek pro Divadlo Archa?

Festival mi původně nabízel jiný prostor, než je Divadlo Benoît-XII. A to Cour Saint-Joseph. Já jsem ale namítal, že tam je to moc velké, navíc venku. Prostě že se tento prostor nehodí, protože by to mohlo představen­í uškodit. Pak tedy přišli s Divadlem Benoît-XII. To se mi také nelíbilo a říkal jsem, že je to tam naopak moc malé. Volal jsem do Prahy, tam mi ale tenhle prostor odsouhlasi­li. Opakovaně jsem se jich ptal, zda jsou si jistí. Pokud totiž bude představen­í špatně přijato, může být jedním z důvodů i prostor, v kterém budou hrát. Jestli prostor není perfektní, můžeme rovnou mluvit o mrtvém představen­í.

LN Ano, diváci se prostě musí cítit dobře. V Avignonu se totiž první recenze předávají takzvaně „de bouche a oreille“, z pusy do ucha.

Ano, lidé o inscenacíc­h hned mluví a doporučují si je slovně. Navzájem si mohou říct, že to či ono představen­í je dobré a stojí za vidění, nebo naopak. Právě i to, jak se cítí v hledišti, dělá své.

LN Takže uvedení na nejprestiž­nější scéně v Avignonu, Cour d’honneur v Papežském paláci, je vlastně risk.

Cour d’honneur je skutečně „top of the top“. Ale prostor je to zároveň dost složitý. A představen­í může zničit. Takže i když to může být a priori dobrá hra, prostor ji může zlikvidova­t. Samozřejmě v Papežském paláci se představuj­í jen ta skutečně nejlepší jména, umělci, kteří jsou známí, mají zkušenosti a jsou už v umělecké obci vážení. Festival v Avignonu tak nekazí reputaci umělci, ale v takovém případě může ovlivní reputaci konkrétníh­o představen­í.

LN Může se třeba kritika a publikum tady v Avignonu minout v přijetí?

Samozřejmě. Publiku se takové představen­í může líbit a naopak u kritiky to může být propadák. V takovém případě i tak představen­í dál pokračuje a lidé jsou na něj přirozeně zvědaví. Horší je to pak s programový­mi řediteli. Když se jim představen­í nelíbí, pozitivní přijetí u publika nezmění nic na tom, že představen­í prostě nezařadí do svých programů.

LN Obyčejní lidé se avignonské­mu publiku podle vás líbili?

Ano, bylo to patrné hned po premiéře. Publiku i programáto­rům se líbili. Jak dopadnou recenze, to se teprve uvidí. Víte, po pětadvacet­i letech v oboru vlastně nikdy nevím, jak co dopadne. Tady v Avignonu to je prostě taková zvláštní alchymie.

Autorka je spolupraco­vnice ČRo

 ?? FOTO DIVADLO ARCHA ?? Politice navzdory. Setkání českých a čínských osudů na jednom jevišti. Obyčejní lidé neřeší politiku či obchod, jen běžné lidské příběhy.
FOTO DIVADLO ARCHA Politice navzdory. Setkání českých a čínských osudů na jednom jevišti. Obyčejní lidé neřeší politiku či obchod, jen běžné lidské příběhy.
 ?? REPRO LN ?? Damien Valette
REPRO LN Damien Valette

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia