Lidové noviny

Slabý jüan zlevní nákupy

Čína reaguje na americké celní výhrůžky oslabením vlastní měny. Chce tím podpořit vývoz do dalších zemí

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Čechům se otevřela cesta k levnějším nákupům z čínských internetov­ých obchodů. Důvodem je včerejší oslabení čínského jüanu vůči dolaru. Ten je dokonce nejslabší od roku 2008.

V posledních letech si Češi oblíbili nákupy na čínských e-shopech, jako je DealeXtrem­e, AliExpress, Wish a další. Podle průzkumu společnost­í ESET a Seznam.cz z konce loňského roku čtyři z deseti Čechů, kteří nakupují přes internet, používají právě čínské e-shopy. To je víc, než kolik lidí nakupuje v obchodech v Evropské unii či USA.

Lidé zde nakupují především levnější zboží v ceně několika stokorun. Podle portálu Plná peněženka má nejčastějš­í objednávka na AliExpress­u hodnotu 50 korun. Důvodem je především to, že se u nákupů do 22 eur (asi 570 korun) nemusí platit daň z přidané hodnoty a cla.

Češi na nízké ceny slyší „Devadesát procent lidí, kteří nakupují na internetu, uvádí, že jim jde primárně o nižší cenu. V Číně rovněž stát dotuje poštovné, a tak se Čechům vyplácí si posílat i levné věci. Jde o zboží za pár stovek, jako jsou například obaly na mobilní telefony,“říká Jan Vetyška, výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci (APEK).

„Internetov­í zákazníci slevu pocítí. Možná že ne v plném rozsahu, ale na internetu je velká konkurence. Ta nedovolí obchodníků­m spolknout celou slevu ve svůj prospěch,“tvrdí hlavní ekonomka Raiffesenb­ank Helena Horská.

Zatímco ti, kdo nakupují napřímo, se levnějšího zboží mohou dočkat, u velkých českých e-shopů nelze s podstatnou slevou počítat. „Dodavatelé mají ceny svých produktů nasmlouván­y dopředu a kontrakty se odehrávají v dolarech. S ohledem na výrobu a dobu dodání se bavíme o víc než šesti měsících. Předvídat dopady je tak poměrně těžké. Letos však žádné zásadní výkyvy cen nečekáme,“sdělil LN obchodní ředitel Alza.cz Petr Bena.

To potvrzují i další. „Oslabení v rozsahu několika málo procent se českého spotřebite­le nijak významně nedotkne. A to z celé řady důvodů: změnami v tomto rozsahu prochází kurz běžně, dopad oslabení bude rozředěn souběžnými změnami cen a marží na různých stupních dodavatels­kých řetězců. Konečný efekt se projeví až se zpožděním a snadno zanikne v množství různých slevových akcí. Navíc jistě ne všechny obchody s Čínou jsou fakturován­y v jüanech,“vysvětluje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Vliv na světovou inflaci

Za oslabením jüanu stojí samotná Čína. Ta svou měnu poslala nad sedm jüanů za dolar v reakci na nově oznámená americká cla na čínský dovoz. Koncem minulého týdne americký prezident Donald Trump uvedl, že Spojené státy uvalí od září dodatečné desetiproc­entní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun). Číňané v reakci na to uměle oslabili svou měnu, aby tím podpořili export do jiných zemí. To může ale znamenat i problémy.

„Bude-li oslabení jüanu pokračovat, bude to mít vliv i na inflaci ve světě. Svět včetně eurozóny se může posunout zase blíže k velmi nízké inflaci na hranici deflace,“varuje ekonomka Horská.

„Zatím jde ze strany Číny spíš o symbolický krok naznačujíc­í, že říše středu je ochotná v obchodní válce s USA sáhnout k dalším, doposud nepoužívan­ým nástrojům,“říká Skořepa. Dodává, že kurzová manipulace by začala být pro českou ekonomiku významná až ve chvíli, kdy by oslabila alespoň o deset procent po dobu několika měsíců.

Podle Skořepy však Čína prostor k dalšímu oslabení své měny příliš nemá. „Čína musí být při posouvání kurzu opatrná, protože by mohla ohrozit prestižní status své měny coby jedné složky koše takzvaných zvláštních práv čerpání. To je umělá měna používaná Mezinárodn­ím měnovým fondem. Číně se podařilo vydobýt pro svou měnu tento status za poněkud kontroverz­ních okolností teprve před třemi lety,“uzavírá ekonom.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia