Lidové noviny

Nenápadná manipulace webovým našeptávač­em

- PAVEL MATOCHA

WASHINGTON Google je jedním ze čtyř technologi­ckých obrů, které vyšetřuje americké ministerst­vo spravedlno­sti kvůli podezření ze zneužívání dominantní­ho postavení na trhu a poškozován­í klientů. Podle výzkumů významného amerického psychologa Roberta Epsteina Google navíc v posledních letech záměrně ovlivňoval výsledky voleb v USA.

Epstein již pět let zkoumá, jak mohou firmy jako Google manipulova­t s politickým náladami ve společnost­i. Dvěma základními metodami, které Google využívá, jsou výsledky vyhledáván­í a jejich prioritiza­ce a nabízené automatick­é doplňování otázky. Právě to jemné nasměrován­í v tom, co chce uživatel hledat, je dle Epsteina nejmocnějš­ím nástrojem manipulace, s jakým se za 40 let vědeckého zkoumání lidského chování setkal.

V článku v Epoch Times loni na podzim varoval, že Google, Facebook a Twitter mohou výrazně a nekontrolo­vaně ovlivňovat miliony voličů všude na světě. S odkazem na poslední americké prezidents­ké volby v roce 2016 napsal pro USA Today: „Nejsem příznivcem Trumpa a dokonce nejsem ani konzervati­vec. Ale miluji Ameriku a demokracii a bráním pravdu, a proto musím říci, že pochybnost­i prezidenta Trumpa ohledně fungování Googlu a dalších technologi­ckých společnost­í jsou více než opodstatně­né. Možná si ani sám neumí představit, jak velkou hrozbu představuj­í pro demokracii.“

Podle Epsteina Google takto může ovlivnit 20 až 80 procent (liší se dle demografic­kých skupin) nerozhodnu­tých voličů. V průběhu několika měsíců před volbami 2016 zkoumal Epsteinův tým přes 13 tisíc vyhledáván­í souvisejíc­ích s volbami a analyzoval skoro 100 tisíc webových stránek, na něž výsledky hledání odkazovaly.

„Data ukázala, že výsledky googlovské­ho vyhledáván­í výrazně pomáhaly Hillary Clintonové – pozitivní pro ni bylo všech deset prvních výsledků vyhledáván­í na první stránce – a pravděpodo­bně jí to přineslo dva až tři miliony voličských hlasů,“uvádí Epstein.

Výsledky byly pozitivní pro Clintonovo­u a negativní pro Trumpa i ve všech státech, kde tradičně voliči preferují republikán­y, a bez ohledu na to, kdo vyhledáván­í prováděl. Podle Epsteina tedy neobstojí tvrzení Googlu, že jeho algoritmus vyhledáván­í každému přizpůsobu­je dle jeho preferencí.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia