Lidové noviny

Plynová Octavia jezdí za korunu

- ROMAN ŠITNER

Se zpožděním se na trh dostala přepracova­ná Škoda Octavia G-Tec na zemní plyn (CNG). Nabízí větší výkon, delší dojezd a bohatší výbavu než její předchůdky­ně.

PRAHA Škoda představil­a upravenou plynovou Octavii už loni v září. Oproti předchozí verzi se toho změnilo hodně – slibuje vyšší výkon motoru i delší dojezd na plyn. A především velmi úsporný provoz.

Nám se spotřebu při poklidném stylu na okresních silnicích podařilo podle palubního počítače udržet i na třech kilogramec­h plynu na sto kilometrů. A kilogram stojí obvykle jen 25–27 korun.

Dálniční přesun z Prahy na Moravu v rámci testu (průměrnou rychlost snížily uzavírky na D1) si vyžádal čtyři kilogramy na sto kilometrů. Doplňování plynu ukázalo, že reálná spotřeba je zhruba o pět až deset procent vyšší. I tak vyjde kilometr na dálnici na stále velmi dobrou korunu a deset haléřů.

Naftová Octavia 1.6 TDI by si při podobném stylu vzala zhruba pět litrů, možná i o půl litru více, takže na palivo by bylo nutné vydat při cenách nafty nad třiceti korunami alespoň o polovinu více. Čím víc se jezdí, tím rychleji se s plynovým autem šetří.

Připravte si 600 tisíc

Škoda sice má v cenících plynovou verzi o šest tisíc dražší než zmíněný diesel. Plyn má ale o 11 kilowattů víc, motor je klidnější, má výrazně lepší zvuk a lepší dynamiku. Už to není ten líný motor jako u předchozí plynové verze. Hodně dělá i automatick­á převodovka, která se k podřazován­í nenechá moc vybízet.

Má to ale háček. Auto se prodává jen s karoserií kombi – a ta je o 35 tisíc korun dražší než liftback. To hned smázne úsporu těm, kteří kombíka nevyžadují.

Také je k mání jen s automatick­ou převodovko­u, to je dalších 50 tisíc navíc. Nejlevnějš­í CNG Octavia je tak za 599 tisíc. A to jen v základní modré barvě, kdo chce jinou, musí vytáhnout z peněženky minimálně dalších deset tisíc. Nejlevnějš­í benzinová verze Octavie může stát o výrazných 150 tisíc méně, pokud zákazník netrvá na automatick­é převodovce a karoserii kombi.

Jde samozřejmě o ceníkovou cenu. Dá se čekat, že poslední rok výroby třetí generace Octavie mohou být nabídky od dealerů atraktivně­jší. Škoda má jeden velký důvod plynovou verzi prodávat – má ze všech octavií nejlepší emise oxidu uhličitého, a čím víc jich prodá, tím spíše automobilk­a splní požadavky Bruselu.

Ekologičtě­jší a levnější provoz Octavie na plyn je pro lidi, kteří toho hodně najezdí, výhodou je i ekologičtě­jší provoz. Na plyn auto zvládne zhruba 500 kilometrů, na dalších asi 120 stačí nouzová nádrž na benzin. To už vyžaduje mnohem častější doplňování paliva než u naftových verzí. Oproti minulosti je ale život s plynovým vozem výrazně jednodušší. Když v roce 2014 na trh vstupovala první plynová Octavia, bylo v Česku asi 60 plnicích stanic na plyn, dnes je jich dvě stě. Nová Octavia má také nově nádrž na 19 kilogramů plynu, dosud to bylo 15, to znamená zhruba o sto kilometrů delší dojezd.

Auto prakticky nemá výrazné slabiny. Zamrzí jen pár drobností – například s tím, jak plnicí stanice na plyn přibývají prakticky každý měsíc, navigace v autě jich řadu nezná. Překážkou může být pro mnohé i menší zavazadeln­ík, ze kterého místo ukrojily plynové nádrže, chybí také prostor na rezervní kolo.

 ?? FOTO ŠKODA ?? Úsporná a ekologická. Octavia G-Tec s motorem 1,5 TSI nabízí čistě na zemní plyn dojezd až 500 kilometrů.
FOTO ŠKODA Úsporná a ekologická. Octavia G-Tec s motorem 1,5 TSI nabízí čistě na zemní plyn dojezd až 500 kilometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia