Lidové noviny

K bůčku ležák, ale i saké

- IVA POSPÍŠILOV­Á

Bůčkové bochánky (recept na ně najdete v rámečku vpravo) Čechům nemůžou nechutnat, myslí si Vojtěch Bregant z pražské asijské restaurace Sansho. Naráží tím na fakt, že svým složením už na první pohled připomenou českou klasiku vepřo-knedlo-zelo: nadýchaný knedlíček, křupavý bůček a sladkokyse­lá, lehce fermentova­ná zelenina jako obměna zelí zkrátka fungují dost podobně.

A totéž platí o jejich pivním, respektive vinném doprovodu: stejně jako českou klasiku je podle Jana Leitla, šéfkuchaře plzeňských restaurací Na Spilce a Na Parkánu, skvěle doplní prakticky jakékoli chmelené pivo s vyšší hořkostí. „Klidně i to typu Pale Ale,“dodává.

Relativní pálivost thajské a vůbec jihovýchod­oasijské kuchyně zkrátka stejně výrazný doprovod unese – chuťový požitek z doušku dobře navazuje na zakousnuté

sousto, výrazné chutě se prolínají a doplňují.

Podle Leitla to ale zároveň není jediný přístup k pivnímu párování. I když on osobně dává první možnosti přednost, početné zástupy fanoušků má i postup opačný, a sice vyhledávaj­ící protiklady: například suchý a hořký stout servírovan­ý ke sladkým ústřicím.

Rýžový slad a voda z Himálaje Pokud byste chtěli pivní doprovod s obsahem talířů sladit i geografick­y, je možné sáhnout po některém z asijských ležáků. Dobrou volbou může být thajský Singha (značka se lvem na etiketě je oficiálním partnerem fotbalovéh­o klubu Manchester United), Chang (Slon) či San Miguel Pale Pilsen, filipínský ležák plzeňského typu. Za vyzkoušení ovšem určitě stojí i Lao, podle mnohých nejlepší pivo Asie. Tradice tohoto laoského piva sahá až do roku 1973 a vyrábí se z ručně sbírané jasmínové rýže a křišťálově čisté vody získávané z úpatí Himálaje.

Stejně dobře jako pivem lze ovšem sladkokyse­lý pokrm doprovodit i vínem. Podle vinaře Štěpána Doležala z jihomoravs­kých Hrušek například Svatovavři­neckým rosé, což je lehké víno korálově růžové barvy s vůní lesních jahod a citrusovým závěrem.

Anebo se znovu nabízí možnost zůstat v regionu, odkud pokrm pochází: ač jihovýchod Asie není vinařsky nijak proslulou oblastí, réva tady – v podstatně nižších zeměpisnýc­h šířkách, než pro ni bývá obvyklé – prospívá relativně dobře. Pěstovány jsou hlavně stolní odrůdy jako Cardinal či Muškát. „Mnohem běžnější jsou ale kvašené nápoje na bázi vína z manga, liči nebo jiného exotického ovoce,“doplňuje Bregant.

Třetí možností je sáhnout po víně rýžovém, například Choya saké. To je možné pít studené, ale taky teplé: tradičně se servíruje v karafě ponořené do teplé vodní lázně (38–55 stupňů Celsia), z níž se rozlévá do malých kalíšků soudkovité­ho tvaru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia