Lidové noviny

Polepšený tahoun Kanga

- DOMINIK REINIŠ

V předchozí sezoně rozděloval sparťanské ochozy. V té aktuální je zdrojem jejich největší radosti. Gabonský záložník Guélor Kanga vévodí ligové produktivi­tě a dodává hře Letenských tvář.

PRAHA Přestože do letenského kádru přibyl už v zimní pauze sezony 2017/18, velkou pozornost na sebe Guélor Kanga strhával především v té minulé. Ukazoval dvě tváře. Tu užitečnou – trefil se hned dvanáctkrá­t. Ale zároveň i kontroverz­ní.

Svými fauly a excesy si vysloužil v soutěžních zápasech celkem 17 žlutých a jednu červenou kartu. Kvůli kumulaci trestů pak musel vynechat dohromady sedm zápasů, což pro kouče v případě hráče základní sestavy vždy představuj­e komplikaci.

„Suplovat Kangu je nemožné. Je silný na balonu ve chvílích, kdy nás chce soupeř napadat, a na útočné polovině je to zase ten hráč, o kterého se ostatní mohou opřít,“vysvětlova­l v listopadu 2018 tehdejší trenér Letenských Zdeněk Ščasný.

Po špatném úvodu zlepšení Aktuální ročník pod novým trenérem Václavem Jílkem nezačala Sparta vůbec dobře. Doma podlehla Slovácku 0:2 a pod blamáž se podepsal i osmadvacet­iletý Gabonec. Ten nabídl svou chybou a následným laxním návratem soupeři první gól.

To však napravil v druhém duelu, který sehráli Pražané opět doma na Letné s Jabloncem. Fungující souhra s duem Krejčí–Hašek z něj sejmula část defenzivní­ch povinností, což zúročil v 83. minutě. Krásnou ranou zpoza vápna zvýšil na konečných 2:0. Zároveň si řekl o nominační lístek pro nejhezčí branku roku.

Ale nebyla to pouze výstavní trefa. Kanga celé utkání dirigoval sparťansko­u hru. Skvělými diagonální­mi přihrávkam­i zásoboval Plavšiče s Hložkem, a když bylo potřeba, dokázal hrát na své poměry až neuvěřitel­ně rychle. Jeden dva, maximálně tři dotyky a balon z jeho kopačky našel adresáta. Sparta byla díky tomuto prvku hry mnohonásob­ně nebezpečně­jší.

Kanga ukázal, že s ním Václav Jílek neztrácel čas. „Ukazuje, že když plní naše zadání, je týmu prospěšný. To znamená, když se pohybuje nad první řadou hráčů soupeře, hraje rychle, nesbíhá hluboko ke stoperům pro míče,“uvedl na adresu Kangy kouč Letenských Václav Jílek. Pomohlo i několik pohovorů, které spolu vedli. „Mám dobrý pocit z toho, jak dobře reaguje,“říkal Jílek.

Svou důležitost Kanga prokázal i v následném duelu s nováčkem z Českých Budějovic, kdy se zásadním dílem postaral o to, že sparťané na jihu Čech dohnali dvoubranko­vou ztrátu a remizovali 2:2. Svou druhou výstavní brankou v sezoně po přestávce snižoval a deset minut před koncem pak jeho nabídku využil Tetteh. Dá se říci, že často bezradná hra Letenských stála hlavně na něm. Jakýkoliv útok s přívlastke­m nebezpečný vedl právě přes gabonského záložníka.

Vrcholem Kangova vystoupení v tomto ročníku byl nedělní duel s Příbramí (3:0). Od úvodní minuty to byl opět africký středopola­ř, kdo se staral o kreativitu celého týmu. Však právě na něm stojí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia