Lidové noviny

Německá cesta

Zdražení paliva by řešilo několik problémů najednou

- Roman Šitner

VNěmecku zvažují, že během další dekády výrazně zdraží benzin a naftu. Důvodem ale není jen boj proti globálnímu oteplování. Nejprve důležitý kontext: Němec si za svůj plat koupí dvaapůlkrá­t víc benzinu než Čech za svou výplatu. A i v roce 2030, kdy podle návrhu paliva v Německu podraží asi o 13 korun na litr, se na tomto poměru mnoho nezmění a Němci si za svou výplatu pořád budou moci pořídit více benzinu než průměrný Evropan. Nedá se proto čekat, že by Němci museli chodit pěšky. Cestování autem či autodoprav­u v Německu výrazněji ovlivnilo například mýtné a různé formy dalších daní nebo v minulosti prudký růst cen ropy. Navržené postupné zdražování paliva je v tomto případě slabší faktor.

Ke zdražení paliva má Německo celou řadu důvodů a ty ekologické převažují. Nejde ale jen o snahu zelených politiků komplikova­t provoz aut se spalovacím­i motory. O stejnou věc žádají i zástupci automobilo­vého průmyslu. Němečtí politici se podíleli na emisních cílech, které výrobcům aut nařídila Evropa. A aby je splnili, potřebují prodat co nejvíc úsporných (často částečně či plně elektrický­ch) aut – a německý trh jako největší v EU se počítá. Čím dražší bude konvenční palivo, tím víc jich prodají.

Elektromob­ily budou stále dostupnějš­í, naopak auta se spalovacím­i motory budou muset být kvůli novým emisním normám složitější a dražší. A vlády – stejně tak ta německá – mají z provozu aut spalujícíc­h benzin či naftu nemalé příjmy. Zhruba polovina toho, co padne na palivo, jde státu ve formě daní. Na majiteli elektrické­ho auta si toho výběrčí daní mnoho nevezme. Příjem Německa ze spotřební daně z paliv tak bude s rostoucími prodeji elektromob­ilů klesat. Podíl na tom bude mít i větší nasazení kamionů na zkapalněný zemní plyn.

Navržené zdražení paliva v Německu tak řeší v podstatě několik problémů najednou. Je cestou, jak podpořit alternativ­ní paliva. Umožní částečně udržet daňové příjmy i po nástupu elektromob­ility. Udělá radost německému průmyslu a potěší i klíčové zelené voliče. Na druhé straně je v rámci Evropy velmi konzervati­vní. Jiní dokázali v boji proti emisím oxidu uhličitého zasadit majitelům aut tvrdší rány. Například Dánsko, Nizozemsko nebo Belgie dokážou od jednoho řidiče vybrat více peněz než Německo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia