Lidové noviny

Velké plácnutí

Měnové války zatím nehrozí, ale Trump je potěšen

- Marek Hudema

Vrozhoříva­jící se americko-čínské obchodní válce padl další výstřel. Ministerst­vo financí USA označilo Čínu za měnového manipuláto­ra. Měla to být velká událost, tohle se nestalo už patnáct let. Rychle se ale ukázalo, že šlo jen o ilustraci bezradnost­i Pekingu a prázdné americké gesto.

Obvykle to funguje takto. Měnová manipulace, snížení hodnoty měny dané země, zlevní její zboží vůči zahraniční konkurenci. V tomto případě oproti USA. Po označení země za měnového manipuláto­ra se s ní proto jedná o konci manipulace a o vzájemném obchodě. A když nic nepomůže, následují odvetná cla. Hrozí obchodní a pak měnová válka. Odvetná oslabování měn a z toho plynoucí nejistota a ekonomické potíže.

Většina popsaných kroků už ale dávno proběhla. Američané s Číňany už dlouho jednají o vzájemném obchodě, cla jsou dávno skutečnost­í, teď se budou jen zvyšovat. Měnová válka navíc nehrozí, protože Čína nemůže příliš oslabit svou měnu. Její firmy a banky mají obří půjčky v dolarech a příjmy v čínských jüanech. Se slabým jüanem by je nemohly splácet. Číně by hrozila recese.

Oslabení jüanu bylo, jak přiznala i čínská centrální banka, jen reakcí na nadcházejí­cí americká cla. Pokusem trochu Ameriku postrašit. Když už Čína tahá v celní válce za kratší provaz a nemůže ohrozit USA ani prodejem amerických dluhopisů. Americká administra­tiva toho pak využila k liché pohrůžce Číně a k potěšení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který Čínu dlouho marně označoval za měnového manipuláto­ra. Výsledkem byl zbytečný otřes na trzích. Tak ještě že z toho zbyl aspoň někomu dobrý pocit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia