Lidové noviny

Boj o interpreta­ci devadesáte­k

Svobodě nebezpečné džungle dává moje generace přednost před vězeňským bezpečím zoologické zahrady

- PAVEL MATOCHA spolupraco­vník LN

Interpreta­ce minulých epoch nejsou jen otázkou pro historiky, u nedávné minulosti náleží možná dokonce více laické veřejnosti než odborníkům. Vyprávění o minulosti, která si předáváme, vposledku určují, nejen jak se na ty minulé epochy díváme, koho slavíme jako hrdinu a koho zatracujem­e jako gaunera, ale přímo ovlivňují i naši přítomnost a budoucnost. Říkají, co považujeme za správné a co za špatné, jaké režimy a zřízení chceme mít a nastavovat, jaké politiky volit, na jakých hodnotách stavět a v jakých politicko-společensk­ých názorech vychovávat naše děti.

S výjimkou 90. let jsme s 20. stoletím prakticky hotovi. Stručně to můžeme shrnout takto: s první světovou válkou z nás spadla habsburská poroba a začalo dvacet let svobody, demokracie a prosperity první republiky, které ukončil Mnichov, okupace a druhá světová válka. S komunistic­kým převratem přišla brutální a temná 50. léta, po nich uvolnění a trochu svobody v 60. letech, socialismu­s s lidskou tváří ukončila bratrská pomoc sovětských tanků a nastala dvacetilet­á šedá perioda normalizac­e, ne tak zlá jako 50. léta, ale ne tak nadějná jako 60. léta, období, kdy se společnost uzavírala do soukromí svých chat a chalup.

Ať už to tak bylo, či nikoliv (například za Rakouska-Uherska jsme se neměli zdaleka tak špatně a první světová válka dopadala na obyvatelst­vo českých zemí možná více než druhá světová), je nyní už jedno. Interpreta­ce těchto starších období se už jen těžko budou přemalováv­at. Otázka, která před námi stojí, jsou 90. léta, o jejich odkaz se bojuje.

Svoboda, demokracie, spravedlno­st

Uspořádání naší společnost­i bylo v devadesátk­ách po více než půl století zase svobodné, demokratic­ké a spravedliv­é. Ve srovnání s dobou předcházej­ící a dobou současnou byl člověk mnohem méně omezován množstvím byrokratic­kých předpisů, žil a pohyboval se svobodně. Jednotliví lidé i jednotlivé majetky si byli před zákonem rovni. Neprosazov­ala se práva menšin, ale práva jednotlivc­e. Paragraf o rozkrádání majetku v socialisti­ckém vlastnictv­í už byl zrušen a paragraf o poškozován­í finančních zájmů EU byl ještě daleko.

Spor o interpreta­ci devadesáte­k běží i na politické scéně. Dvě velké strany této éry – ODS a ČSSD – se na jejím hodnocení vnitřně štípou. „Staří ódéesáci a staří socani“je vnímají jako „naši dobu“, která se všemi problémy byla nejlepší možná (v tomto kontextu by proto nepřekvapi­lo, kdyby Miloš Zeman na konec svého prezidents­kého období udělil státní vyznamenán­í Václavu Klausovi, Dušanu Třískovi a Tomáši Ježkovi in memoriam za jejich zásluhy o transforma­ci ekonomiky a kuponovou privatizac­i), zatímco „noví ódéesáci a noví socani“akcentují témata jako nedostateč­ný právní rámec, tunelování či korupce.

Nově vzniklá uskupení se pak na vztahu k devadesátk­ám do značné míry profilují. Komentátor Lidových novin Marek Hudema v sobotní Orientaci napsal, že Piráti – podle jednoho jejich insidera – pohrdají devadesátý­mi léty. Podobně negativně se k nim staví i hnutí ANO, které podle svého předsedy vzniklo proto, že předchozí politické garnitury byly totálně zkorumpova­né a stát rozebíraly a neřídily. Naproti tomu Trikolóra bude ukazovat, jak jsou tato negativist­ická hodnocení falešná a jak krásnou a pozitivní dobou devadesátk­y byly.

Trochu překvapivě, ale zcela přesně vstoupil do této diskuse, jejíž variantou jsou polemiky o hodnotách, na nichž máme stavět dnes, i nejbohatší český podnikatel Petr Kellner. Ve svém úvodním slově k výroční zprávě skupiny PPF za loňský rok napsal:

„Pro moji generaci jsou svoboda, pracovitos­t, podnikavos­t a úcta k tradicím základními principy, na nichž jsme formovali své názory a postoje. To jsou také hodnoty, díky kterým jsme mohli vytvořit náš byznys a vybudovat firmy po celém světě. Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuál­ní nárokovost­i, rovnostářs­tvím a relativizo­váním tradičních hodnot. Novodobé ideologie mají tendenci omezovat svobodu, kreativitu a kritické myšlení.“

To, jak budeme hodnotit devadesátk­y, je pupeční šňůrou svázáno s otázkou, jaké problémy akcentujem­e dnes, co se nám dnes zdá nejdůležit­ější, na čem chceme dál stavět. Možná jde o generační otázku. Před rokem jsem byl na pivu s jedním chytrým, pracovitým a v jádru dobrým pětatřicet­iletým soudcem, a když došlo na debatu o devadesátk­ách, nevěřícně jsem lapal po dechu. Zhodnotil je jako dobu nebezpečno­u a mafiánskou. On je prožil jako malé dítě a zjevně je zná především ze soudních spisů a z plátků typu Respekt.

Pro mě o necelou generaci staršího, který je zažil na vlastní kůži čerstvé dospělosti, jsou 90. léta dobou svobody, kdy se nám otevřel svět, a to metaforick­y i doslova. Nejdřív stopem, pak vlakem jsme projezdili Evropu. Mohli jsme veřejně psát a říkat, co jsme chtěli. Zakládali jsme firmy i spolky, hospody i školy, pořádali mejdany i konference. Dýchali jsme svobodu, dělali jsme, co jsme chtěli, a radovali se u toho a byli jsme přesvědčen­i, že je to tak správně.

Soudce by možná namítl, že to byla nebezpečná džungle. Já a kamarádi z mé generace jí však dáváme přednost před bezpečím dnešní zoologické zahrady.

Paragraf o rozkrádání majetku v socialisti­ckém vlastnictv­í už byl zrušen a paragraf o poškozován­í finančních zájmů EU byl ještě daleko

 ?? FOTO ČTK ?? Prodej kuponových knížek na poště v Jindřišské ulici v Praze. Kuponová privatizac­e patří k symbolům porevolučn­í transforma­ce.
FOTO ČTK Prodej kuponových knížek na poště v Jindřišské ulici v Praze. Kuponová privatizac­e patří k symbolům porevolučn­í transforma­ce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia