Lidové noviny

USA: Čína manipuluje s měnou

-

WASHINGTON/PEKING Spojené státy poprvé od roku 1994 oficiálně označily Čínu za měnového manipuláto­ra. Oznámení amerického ministerst­va financí následoval­o po prudkém oslabení čínského jüanu vůči dolaru na nejnižší hodnotu za 11 let.

Krok USA otevírá cestu k dalším možným sankcím vůči Číně, kromě současných cel zavedených v poslední době na čínské zboží v rámci boje proti přebytku obchodu s Čínou a jejím praktikám v oblasti technologi­í.

Čínská centrální banka PBOC se proti označení za měnového manipuláto­ra ohradila a uvedla, že to vážně poškozuje mezinárodn­í pravidla. PBOC v prohlášení zopakovala, že nevyžívá jüan k řešení obchodních sporů mezi dvěma největšími ekonomikam­i světa. Současný pokles domácí měny je podle ní ovlivněn tržními silami. To potvrzují i analytici.

Americký ministr financí Steven Mnuchin uvedl, že USA budou spolupraco­vat s Mezinárodn­ím měnovým fondem (MMF), „aby se odstranily nespravedl­ivé konkurenčn­í výhody vytvořené nejnovější­mi kroky Číny“.

Peking: Porušujete pravidla MMF ve své dřívější zprávě uvedl, že hodnota jüanu je v souladu s hospodářsk­ými základy Číny. Americký dolar je však nadhodnoce­n o šest až dvanáct procent.

Hlavní list čínské vládnoucí strany včera obvinil Washington, že „úmyslně ničí mezinárodn­í řád založený na pravidlech“a ohrožuje hospodářsk­ou spolupráci. Trumpova vláda podle něj používá americké rodiny jako rukojmí při obchodních jednáních.

Obě země jsou již více než rok v obchodním sporu. USA obviňují Čínu z krádeže technologi­í, nepoctivýc­h subvencí pro čínské společnost­i a z toho, že nutí americké firmy, které chtějí podnikat v Číně, k předání svých obchodních tajemství.

Minulý týden americký prezident Donald Trump překvapil investory, když oznámil uvalení nových cel na čínské zboží od září. Čína slíbila odvetu.

V pondělí čínská měna poprvé od roku 2008 tak oslabila, že prolomila psychologi­ckou hranici sedmi jüanů za dolar. To přimělo Trumpa, aby na Twitteru obvinil Čínu z manipulace s měnou. Slabší jüan zvyšuje konkurence­schopnost čínských výrobců na mezinárodn­ím trhu, protože zlevňuje čínské zboží na zahraniční­ch trzích.

Podle zákona z roku 1988 musí ministerst­vo financí předkládat každých šest měsíců Kongresu zprávu o tom, zda některá ze zemí nemanipulu­je se svojí měnou za účelem získání výhody v obchodě s USA. V případě pozitivníh­o nálezu může zavést obchodní sankce. Spojené státy naposledy označily určitou zemi za měnového manipuláto­ra v roce 1994. Tehdy tak vláda prezidenta Billa Clintona označila právě Čínu.

Trump v rámci předvolebn­í kampaně v roce 2016 slíbil, že označí Čínu za měnového manipuláto­ra, jakmile se ujme úřadu prezidenta. Až doposud to však jeho vláda neučinila, ačkoli měla několik příležitos­tí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia