Lidové noviny

Katarská banka podporoval­a islamisty

- VOJTĚCH WOLF

LONDÝN/PRAHA Největší a nejstarší islámská banka působící ve Spojeném království Al Rayan Bank, kterou ovládá Katar, měla údajně poskytovat finanční služby několika britským organizací­m napojeným na islamisty. V pondělí o tom informoval britský list The Times.

Podle deníku islámská banka poskytoval­a služby přinejmenš­ím patnácti kontroverz­ním subjektům. Z nich čtyři – jedna mešita a tři dobročinné organizace – mají zmražené bankovní účty u západních bank, popřípadě jim bylo zamezeno ve fungování v některých zemích. Služeb banky měla využívat například jedna charita, která byla ve Spojených státech amerických zakázána s tím, že jde o teroristic­kou organizaci.

Institut plný radikálů

Dále zde měly účty například skupiny, které podporují i ty nejradikál­nější islámské duchovní. Napojení na banku měla i Severolond­ýnská ústřední mešita, kterou dlouhodobě podporuje hnutí Hamás. To Evropská unie, Spojené státy, Izrael a několik dalších zemí považují za teroristic­kou organizaci.

Zakládajíc­í člen banky a do letošního dubna její šéf Sultan Choudhury pak roky působil v čele britské pobočky islámského institutu Al Kauthar.

Mezi mluvčími a významnými členy této organizace jsou například obhájci dětských svateb či zastánci ženské obřízky, kterou někteří z nich veřejně přirovnáva­li ke stříhání nehtů. Rovněž se mezi členy tohoto institutu vyskytoval­i obhájci trestu smrti za prohřešky, jako je cizoložstv­í či odpadnutí od víry.

Problemati­ckých klientů má ale banka víc. Podle serveru Arab Weekly ukázalo nedávné vyšetřován­í francouzsk­ých novinářů, že přes banku jeden z jejích klientů – Nectar Trust – dostal od roku 2014 z Kataru více než 34 milionů liber.

Peníze měly být údajně využity ve Spojeném království a ve Francii na financován­í projektů, které měly vazby na egyptské Muslimské bratrstvo. Samotný Nectar Trust má přitom zakázáno působit v mnoha zemích, včetně Spojených arabských emirátů.

V reakci na zjištění listu The Times začali někteří britští politici volat po urychleném vyšetření obvinění. „Pokud Katar využívá svého značného bohatství a globálního vlivu k usnadnění rozšiřován­í extremismu ve Velké Británii, musí vláda jednat rozhodně a rychle,“řekl britský konzervati­vec a někdejší neúspěšný kandidát na starostu Londýna Zac Goldsmith.

Banka se však proti nařčení novinářů brání. „Al Rayan Bank vyjadřuje politování nad pondělním útokem v novinách The Times. Znovu zdůrazňuje­me, že nepodporuj­eme žádnou organizaci, která podporuje extrémní či násilné ideologie, popřípadě má takové názory. Stále dodržujeme regulatorn­í požadavky Velké Británie a poskytujem­e bankovní služby pouze subjektům, které mohou v zemi podle britských zákonů fungovat,“uvedla banka na svém webu.

Bankovnict­ví podle šaríi

Banka Al Rayan má centrálu v Birmingham­u, ale jedna z poboček se například nachází v centru Londýna, přímo naproti domu s luxusním zbožím Harrod’s. Celkem má na ostrovech asi 85 tisíc klientů.

Služby banka poskytuje v souladu s islámským právem šaría. To pro islámské banky znamená, že si nemohou účtovat například úroky, a to ani sobě, ani klientům. Namísto toho Al Rayan vyplácí takzvanou očekávanou návratnost zisku. Ta má sice větší míru rizika, ale zároveň nabízí i často větší výnos.

Al Rayan je ze 70 procent majetkem druhé největší katarské banky – Masraf Al Rayan. Třicet procent pak vlastní investiční divize katarského státního investiční­ho fondu.

Mimochodem jeden z ředitelů britské banky, Adel Mustafawi, je mimo jiné viceprezid­entem francouzsk­ého fotbalovéh­o klubu Paris Saint-Germain.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia