Lidové noviny

Komár Süss

-

komáři zajistili návrat monarchie na britské ostrovy – malárie zabila Olivera Cromwella (nebo možná fakt, že se odmítl léčit už tehdy objeveným chininem, protože ten objevili katolíci a na ty on měl pifku), teď jsem v kapitole o americké občanské válce, a pokud je můj odhad správný, tak tu taky rozhodli komáři. Což by však znamenalo, že přispěli k osvobození černých otroků, a udělali tudíž cosi dobrého pro lidstvo, takže by se jim za to možná měla naopak postavit socha.

Nevím ale, jestli se to dozvím, protože knihu asi nedočtu (tudíž se asi nedozvím, zda komáři nevymyslel­i iPhone), protože začínám být alergický na narrative nonfiction a historiky, kteří spojují historická fakta do příběhů, které se sice dobře čtou, ale jaksi zapomínají na to, že příběh – jakýkoli příběh – je fikce, nikoli nonfikce. Že je strukturov­án podle potřeb lidské mysli, má vyvolávat emoce a ne nezaujatě informovat. Četl jsem něco podobného o tom, jak celá historie lidstva je vlastně příběh mléka, existuje totéž o soli a tresce. A samozřejmě také o Židech.

Je to tak. Tato kniha je protikomář­í propaganda, která neinformuj­e o jejich historii, ale připravuje půdu pro jejich genocidu. V Británii vyvinuli pomocí genové manipulace metodu, jak odstartova­t masový výhyn komárů. Už je úspěšně vyzkoušená, do komáří populace se vypustí geneticky upravení samečci, kteří dokážou plodit jen hermafrodi­tní potomky a ti už nemají schopnost se dál rozmnožova­t. Kompletní vyhynutí komáří kolonie v testovací kleci trvalo jen sedm až jedenáct generací. Testy pokračují dál, ale čeká se stejně jenom na to, až si veřejnost zvykne na myšlenku, že se pokusíme nejmoderně­jší technologi­í vyhladit celý jeden živočišný druh.

Komáři jsou dobrý začátek, jen málokdo je má rád. A když to vyjde, jsou tu například i krysy. Já osobně bych do výběru přidal i pavouky, protože mi neúnavně obalují dům do pavučin, ale zatím narážím na názor, že jsou v zásadě užiteční a že by to byla chyba. Ale uvidíme. Až dopíšu svoji knihu Pavouci: Osminozí původci porážky na Bílé hoře, třeba změníte názor... TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia