Lidové noviny

Podvodné čínské e-shopy obírají Čechy

Zákazníků, kteří se nedočkají objednanéh­o zboží, raketově přibývá. Obrana je možná

- IVANA PEČINKOVÁ

PRAHA Objednala si boty, které dlouho sháněla, a na hezky vyhlížejíc­ím e-shopu za ně zaplatila předem. Až při pohledu do internetov­ého bankovnict­ví Jana z Prahy zjistila, že peníze odešly na účet s evidentně čínským jménem. Po třech měsících jí přišel miniaturní balíček s nápisem „dámská obuv“, v němž byly sluneční brýle. Měla ale vlastně štěstí. Většině ostatních podvedenýc­h nepřijde vůbec nic.

S narůstajíc­í oblibou internetov­ého nakupování roste i agresivita a vynalézavo­st podvodníků. Česká obchodní inspekce zachytí stovky podezřelýc­h e-shopů ročně, jejichž kořeny jsou hlavně v Číně či Hongkongu. „Ještě v roce 2015 byly na našem varovném seznamu celkem čtyři položky. V současnost­i na něj dáváme nové adresy každý den a dnes jich tam je 672,“líčí mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Společnost dTest jen loni řešila téměř 1800 stížností na nedodání zboží objednanéh­o přes internet.

Podvodníci často kupují zaběhnuté domény, o něž původní majitelé už nestojí a které jsou volné. „Doména stojí 145 korun ročně, takže podvodníků­m stačí ,prodat‘ jedny boty a mají zaplacené náklady na několik let,“přibližuje Fröhlich.

Boty, které v podvodných e-shopech evidovanýc­h inspekcí převažují, móda, léčiva nebo elektronik­a bývají nabízeny i na stránkách, kde by člověk hledal spíš gastronomi­cké služby (www.hospudkaus­plavu.cz), auta (www.dovozautzn­emecka.cz) nebo letenky (www.airlevne.cz).

Na takové narazila i Jana. „Nakonec jsem našla majitelku domény a ptala se, kdy mi pošle ty boty. Myslela si, že si dělám legraci. Doména jí sice kdysi patřila, ale k organizová­ní lyžařských závodů,“líčí podvedená zákaznice.

Odborníci klienty vybízejí hlavně k tomu, aby si dávali pozor na to, zda je z webových stránek patrné, komu patří. „Jakmile chybí jméno obchodníka a jeho další identifika­ční údaje, takže nevíte, s kým mluvíte, rychle pryč,“říká výkonný ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci Jan Vetyška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia