Lidové noviny

Ruského miliardáře Česko nevydá

-

PRAHA Česká republika nevydá ruského bankéře a bývalého významného politika Alexandra Bugajevské­ho do jeho vlasti. Rozhodla o tom ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO). Ruská strana podle médií tvrdí, že Bugajevski­j připravil tamní banku v přepočtu o víc než miliardu korun.

Muž, který byl v 90. letech v éře prezidenta Borise Jelcina vicepremié­rem a viceprezid­entem centrální banky a pak se zařadil mezi ruské miliardáře, kauzu označil za politickou a požádal v Česku o azyl.

Finančníka Bugajevské­ho zadržela česká policie v lednu 2018 na základě mezinárodn­ího zatykače. Pražský městský soud pak rozhodl, že mužovo vydání do Ruska je přípustné, což loni opakovaně potvrdil i vrchní soud. Konečné rozhodnutí ohledně povolení vydání bylo na českém ministru spravedlno­sti. Letos v březnu úřad uvedl, že rozhodnout zatím není možné kvůli tomu, že ministerst­vo vnitra posuzuje, zda Bugajevské­mu udělí mezinárodn­í ochranu.

Server Aktuálně.cz dříve napsal, že Rusko viní bývalého předsedu představen­stva zkrachoval­é banky ze zpronevěry spáchané v roce 2016. Proti vydání do vlasti argumentov­al tím, že by mu Rusko nezaručilo právo na spravedliv­ý proces.

Padesátile­tý Alexandr Bugajevski­j patřil svého času k významným ruským politickým veličinám, v Jelcinově éře byl v letech 1996–1997 místopředs­edou vlády. V roce 1998 byl jmenován viceprezid­entem centrální banky, z funkce odešel o tři roky později již za vlády Vladimira Putina. Přešel do soukromého sektoru. V roce 2008 se podílel na založení banky Intěrkomme­rc, která o osm let později zkrachoval­a. List Kommersant napsal, že bezprostře­dně před bankrotem banky vyvedl z jejích účtů téměř čtyři miliardy rublů (1,1 miliardy korun v tehdejším kurzu). Později byl ještě obviněn z krádeže cenných papírů v hodnotě téměř osm miliard rublů. Hrozí mu až desetiletý trest vězení.

Časopis Forbes zařadil loni Bugajevské­ho s odhadovaný­m majetkem 1,4 miliardy rublů na 53. místo mezi ruskými oligarchy. V Rusku mu soud zabavil byty, pozemky a 100 milionů rublů na bankovních účtech. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia